Kasım ayı sağlıkta şiddet bilançosu: 15 olay, 23 sağlık çalışanı şiddete uğradı!

0
Kasım ayı sağlıkta şiddet bilançosu: 15 olay, 23 sağlık çalışanı şiddete uğradı!

Sağlık-Sen, kasım ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’nu yayımladı.

Rapora göre, 4’ü hasta ve hasta yakınları tarafından sözlü ve fiili olarak gerçekleştirilen 15 şiddet olayında, 9 doktor, 5 acil tıp teknisyeni, 4 güvenlik görevlisi, 2 hemşire, 3 diğer sağlık çalışanı mağdur oldu.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, rapora ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi:

-Kasım ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, 20 saldırganın neden olduğu 15 şiddet vakasında 23 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Bir önceki ay, 32 saldırganın neden olduğu 19 şiddet vakasında, 36 sağlık çalışanını mağdur olmuştu. Kasım ayındaki 15 şiddet olayının 14’üne hasta ve hasta yakınları neden olurken, 1’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi. Kasım ayında yaşanan şiddet vakalarının 14’ü hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının 10’u hastanelerde, 3’ü sahada, 1’i aile sağlık merkezinde yaşanırken, 1 olay ise SABİM üzerinden tehditle gerçekleşti. Ay boyunca yaşanan 15 şiddet olayında; 9 doktor, 5 acil tıp teknisyeni, 4 güvenlik görevlisi, 2 hemşire, 3 diğer sağlık çalışanı mağdur oldu. Şiddet vakalarına sebebiyet veren 20 saldırganın 6’sı hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 6 saldırgan serbest bırakıldı. 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 7 saldırgan ise tutuklandı.

Sağlıkta şiddet raporu: Kasım ayında 23 sağlık çalışanı mağdur oldu - Resim : 1

-Bir önceki aya göre şiddet olaylarında ve mağdur sayısında nispi bir azalma yaşanmış olsa da alınan önlemlere ve yapılan tüm çağrılara rağmen sağlıkta şiddet, çalışanları ve sağlık sistemini tehdit etmeye devam ediyor. Şiddeti önlemek için yasal düzenlemeler tek başına yeterli değil. Çünkü alınması gereken belli bir önlem silsilesi olduğu da bilinen bir gerçek. Bu noktada yapılması gereken sağlık tesislerinin fiziki şartlarını iyileştirmekten geçiyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here