Uzaklarda arama, en yakınları öldürüyor; 2022 yılında 327 kadın katledildi!

0
Uzaklarda arama, en yakınları öldürüyor; 2022 yılında 327 kadın katledildi!             

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), 2021-2022 arasında işlenen kadın cinayetleri verilerini yayınladı.

TKDF’nin internet sitesinde yayınlanan verilere göre, 2021 yılında toplam 348 kadın cinayete kurban giderken, 2022’de ise 11 Kasım’a kadar toplam 327 kadın cinayeti işlendi.

Aylara göre işlenen kadın cinayeti verilerine bakıldığında ise, en fazla cinayet 39 kadının öldürülmesiyle Ekim ayında kaydedildi.

1 Ocak-11 Kasım 2022 arasında 64 kadının öldürülmesiyle İstanbul en çok kadın cinayetinin işlendiği şehir oldu. İstanbul’u, 19 cinayet ile İzmir, 17 cinayet ile Ankara takip etti. Ankara’yı ise Adana, Şırnak, Mersin, Konya, Kocaeli ve Bursa takip etti.

Kadın cinayetlerinin en çok işlendiği illerde yıllara göre yapılan karşılaştırmada ise Antalya, Adana, Kocaeli, Bursa’da azalış gösterirken, İzmir ve Konya’da bir değişim kaydedilmedi. İstanbul, Ankara, Şırnak ve Mersin’de ise 2022’de 2021 yılına göre daha fazla cinayet işlendi.

2022 yılında öldürülen kadınların 156’sı evliyken, 70’i bekar, 27’si boşanmış ve 14’ü dini nikahlıydı. 60 kadının ise medeni durumlarına ilişkin bilgi edinilemedi.

Öldürülen kadınların yaş ortalamasına ilişkin verilere göre, 2022’de 35,89, en küçük 3, en büyük yaş 81 oldu.

En düşük yaş skalasına baktığımızda çoğu zaman çocuklu ailelerdeki kadınlar olarak karşımıza çıkmakta. Bu, evliliğin ilk 10 yılı içinde şiddete uğradıklarını ortaya koymakta.

Veriler, kadınların en fazla ilişki yaşadığı kişi, boşanma ya da ayrılma aşamasında olduğu kişi, boşandığı ya da ayrıldığı kişi ve aile içinden bir kişi tarafından öldürüldüğünü ortaya koyuyor. İlişki yaşadığı kişi tarafından kadınların öldürülmesini ikinci olarak da şüpheli ölümler takip etti.

116 kadın ilişkisi olan kişi tarafından öldürülürken, şüpheli ölüm sayısı 75’e ulaştı. 40 kadın boşanma veya ayrılma aşamasında olduğu kişi tarafından öldürülürken, aile bireyleri tarafından öldürülen kadın sayısı 37 oldu. 33 kadın boşandığı veya ayrıldığı kişi tarafından 31 kişi bu kişilerce öldürüldü.

Bu karşılaştırma için, “‘Kadınları kimler katletti’ diye baktığımızda ise en sevdikleri çıkıyor karşımıza. Sorgulamalıyız. Neden en sevdikleri kişi kadınları katlediyor? Bu sorunun cevabını biz eşitsizlik olarak değerlendiriyoruz. Geleneksel rollerle beslenen eril zihniyetin gün geldiğinde sevgiyi ikinci plana atacak kadar gözü karalığını ortaya koymaktadır” denildi.

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here