Düzce deprem/Uzmanlardan uyarılar: ”5.9’da binalarımız yıkılıyorsa asıl sormamız gereken bu”

0

Düzce deprem/Uzmanlardan uyarılar: ”5.9’da binalarımız yıkılıyorsa asıl sormamız gereken bu”

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğünde deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi.

Düzce depreminin ardından akıllara depremin büyük İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği sorusu geldi. Uzmanlardan, deprem sonrası peş peşe açıklamalar geldi.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür:

Düzce’de olan bugünkü deprem ile bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum. Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır:

Karadeniz çıkışında kırılmayan bir parça vardı. Büyük bir olasılıkla bu pay parçası kırıldı. Bu bölge deprem açısından son derece kötü bir yer. Derin bir dolgu sahası burası, doğal dolgu alanı, düz bir alan.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

Çok sayıda artçı depremlerin meydana gelecektir. Bu en az 1 hafta 10 gün sürebilir. Buna hazır olmak gerekiyor. Bu beklenen İstanbul deprem öncüsü değil. Biz Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Daha doğuda.

Jeoloji Mühendisi Şerif Barış:

Sürpriz bir şey çünkü hiç beklemediğimiz bir yerdi. İki büyük deprem sonrası böyle orta büyüklükte bir deprem olması gerçekten ilk defa gördüğüm bir olay. Türkiye Alp-deprem kuşağında, dolayısıyla biz her zaman deprem olacakmış gibi davranmak zorundayız ve hazır olmak zorundayız.

İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz:

Sürpriz sayılabilir bir deprem. Bu büyüklükte bir depremin olmayacağı öngörülüyordu. 17 Ağustos’taki depremin en doğu ucunda kalan kısım kırılmış oldu. Bu tetiklenmiş bir deprem olarak varsayılabilir.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Şahin:

5.9’luk bir deprem büyük bir deprem değil. Binaları yıkmaz. Eğer 5.9’da binalarımız yıkılıyorsa asıl sormamız gereken bu. Önemli olan tedbirli olmak, sağlam binalar yapmak. Yoksa bu büyüklükte depremlerde bina yıkımı olmaz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here