22.4 C
Türkiye
Salı, Nisan 16, 2024
Ana Sayfa Dünya Oscar yarışı için Türkiye’nin adayları belli oldu

Oscar yarışı için Türkiye’nin adayları belli oldu

0

Oscar yarışı için Türkiye’nin adayları belli oldu

Türkiye’nin 2023 adayını açıklanmasına sayılı günler kala, Oscar yarışına 9 yapımın başvuru yaptığı ortaya çıktı.

Karar’dan Saliha Sultan’ın haberine  göre, Oscar ödül tarihine henüz adını yazdıramayan Türkiye’nin 2023 Oscar adayı heyecanla beklenirken, adaylık başvurusunda bulunan yapımlar belli oldu.

Oscar aday adaylarında, 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde üç ödülle damga vuran ‘Kerr’, yurt dışındaki festivallerden toplamda 20 ödül alan ‘Ceviz Ağacı’ ve Ukrayna’da patlayan krizin perde arkasına dikkat çeken Almanya, İsveç ve Saraybosna’da aldığı ödüllerle adından söz ettiren ‘Klondike’ filmleri dikkat çekiyor.

12 Mart 2023’te düzenlenecek ödül töreni için Türkiye’nin Oscar’a aday adayı olarak göstereceği filme, Sanatsal Etkinlikler Komisyonu (SEK) koordinasyonunda; Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan ve ‘Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği’ adı verilen 16 kişilik seçici kurul karar verecek.

1929 yılından bu yana verilen Oscar Ödülleri’nde ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ kategorisi 1947 yılında açıldı. O günden bugüne en fazla aday gösterilen ülke Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve İsveç oldu. Oscar heykelciğini en çok havaya kaldıran ülke ise açık arayla İtalya ve Fransa olurken, onları İspanya ve Japonya takip etti. Türkiye’nin Oscar yarışı için yola çıkan ilk filmi ise 1964 yılında Metin Erksan’ın ‘Susuz Yaz’ filmi oldu.

Türkiye Oscar yarışında en büyük heyecanı 2009’da Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Üç Maymun’ filmi ile yaşadı. 2009’da kısa listeye kalan tek Türk yapım olarak Türk sinema tarihine adını yazdıran film, ne yazık ki ödül alamadı.

2023 ADAYI OLMAK İSTEYEN YAPIMLAR

> Dirlik Düzenlik (Nesimi Yetik-2020)
> Ceviz Ağacı (Faysal Soysal-2020)
> Kerr (Tayfun Pirselimoğlu-2021)
> Sabırsızlık Zamanı (Aydın Orak-2021)
> Allah Yazdıysa Bozsun (Barış Yöş-2022)
> Kurak Günler (Emin Alper-2022)
> Klondike (Myrana Er Gorbach-2022)
> Bergen (Mehmet Binay/Caner Alper-2022)
> Bandırma Füze Kulübü (Ömer Faruk Sorak-2022)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here