Tarihi Moda İskelesi 19 Ağustos Cuma günü açılıyor.

0

Tarihi Moda İskelesi 19 Ağustos Cuma günü açılıyor.

İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyonu tamamlanan Moda İskelesi, yeni işlevleriyle 19 Ağustos’ta İstanbullularla buluşuyor

Restore çalışmalarında; mevcut tüm özgün detaylar koruma altına alındı.

Yapının, iskele fonksiyonu devam edecek şekilde iç mekanlarda restorasyon ve yeniden işlevlendirme projesiyle yapısal sorunlar giderildi ve iskele güçlendirildi.

Moda İskelesinin iç mekânları kitap-kafe ve kütüphane fonksiyonlarıyla yeniden düzenlendi.

Moda İskelesi, ilk etapta Deniz Taksi yanaşma noktası olarak hizmete başlayacak; iskelede daha sonra da hat belirlenip sefer yapılacak.

TARİHÇE

Moda`dan Pendik`e kadar kıyı boyunca sıralanan iskelelere Köprü`den kalkıp Adalar-Anadolu-Plaj Seferleri hattında çalışan vapurlar uğrardı.

Bu hattaki vapurların ilk iskelesi Moda idi.

Moda iskelesi de Haydarpaşa iskelesi gibi dönemin ünlü mimarlarından Vedat Bey`in eseridir.

1916-1917 yıllarında inşası sona eren iskeleye orta yerinde sağa doğru bir dirsek yapan taş bir yoldan geçerek varılır.

Zarif Kütahya çinileriyle süslü olan iskele 1937 yılındaki çok şiddetli bir lodos fırtınasında ciddi hasar görünce, üst katı yıktırılarak ortadan kaldırıldı.

2000 yılında TDİ ile Türkiye Deniz Ticaret Odası Başkanlığı`nın ortaklaşa çalışarak restore ettirdiği Tarihi Moda iskelesi 1 Temmuz 2001 yılında Kabotaj Bayramı günü yeniden hizmete açıldı.

2014 yılında yeniden restorasyon çalışmaları yapılarak restoran olarak işletilmeye başlanan Moda İskelesi, Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi tarafından 2000 yılında onaylanan restorasyon planına uyulmadığı gerekçesiyle Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na bildirilmiş ve işletmenin kapatılarak restorasyonun yeniden denetim altında yapılmasına karar verilmişti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here