İdare Mahkemesi -Dur, dedi: Akbelen ormanlarında ağaç kesim talebi reddedildi!

0

İdare Mahkemesi -Dur, dedi: Akbelen ormanlarında ağaç kesim talebi reddedildi!

Akbelen ormanlarını kömür için kesmek isteyen şirkete ‘dur’ denildi

Mahkeme, Muğla’nın Milas ilçesindeki termik santrallere kömür sağlamak için asırlık çam ağaçlarının bulunduğu Akbelen ormanlarından şirketin ağaç kesim talebini reddetti.

Bölge idare mahkemesi bu kararı, termik santral şirketinin ‘ömrünü doldurmuş’ olduğu gerekçesiyle verdi.

Muğla’nın Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için İkizköy sınırları içerisinde 680 dönümlük asırlık çam ormanlarının bulunduğu alanı maden ocağına çevirmek isteyen şirkete mahkemeden onay çıkmadı.

İkizköylülerin açtığı maden izni iptal davasında Muğla 1. İdare Mahkemesi ormanın madene tahsis izninin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.

Bunun üzerine, bir yılı aşkın süredir kömür madenini genişletmek isteyen ancak Akbelen Ormanı’na giremeyen YK Enerji, yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması için bu kez İzmir Bölge İdaresi Mahkemesine başvurmuştu. İkizköylülerin ve çevrecilerin avukatı Arif Ali Cangı, yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması talebinin kesin olarak oy birliği ile reddedildiğini açıkladı. Avukat Cangı, davada keşif ve bilirkişi incelemesinin 8 Ağustos’ta üçüncü kez tekrarlanacağını söyledi.

 

Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile Yatağan termik santralinin kapatılmalarını gerektiren kararların yıllar önce mahkemelerce verildiğini; bu yargı kararlarının uygulanmadığını, en sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da ihlal kararı verildiğini hatırlatan Avukat Arif Ali Cangı, “AİHM kararları Türkiye için bağlayıcı kararlar. Bu nedenle Akbelen Ormanı’nın yok edilerek kömür madeni açılmasına izin veren işlem de hukuka aykırıdır” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here