Yusuf DİLBER; BAZI UYGULAMALAR ANDROİD CİHAZINIZI TEHDİT EDİYOR OLABİLİR!

0

Yusuf DİLBER

BAZI UYGULAMALAR ANDROİD CİHAZINIZI TEHDİT EDİYOR OLABİLİR!

Android telefonlar için büyük tehlike: Uygulamaların arasına saklanan kötü amaçlı yazılım ortaya çıktı!

Google Play Store’daki virüs tehdidi her geçen gün büyüyor. Siber güvenlik araştırmacıları Android tabınında Joker, Facestealer ve Coper isimli kötü amaçlı yazılım ailesi keşfetti.

Bilgisayar korsanları, Android tabanlı kullanıcılarını hedef alarak, kullanıcıların bilgilerine sızmayı başarıyor. Güvenlik araştırmacıları tarafından yapılan son analize göre Joker, Facestealer ve Coper isimli virüsler Google Play Store’da tekrardan gün yüzüne çıktı. 300 binden fazla indirilen bu uygulamalar tehlike saçıyor. Bu kötü amaçlı yazılımları Android cihazlarına yükleyen kullanıcılar büyük bir risk altındadır çünkü Joker, Facestealer ve Coper gibi kötü amaçlı yazılımlar hırsızlığı mümkün kılıyor. Uygulamaların arkasına gizlenen bu virüsler, telefona sızdıktan sonra Veri ve sosyal medya hesaplarının kontrolünü ele geçirme, SMS’leri ele geçirme işlemlerini yaparken ayrıca abonelik hizmetlerine kaydolarak kullanıcıları gizlice ücretlendirebilir.

Google Play Store’da 52 uygulamada bu virüslerin olduğunu tespit etti. Bu uygulamaların fotoğraf düzenlemeden mesajlaşmaya kadar uzandığı belirtildi.

Joker, Facestealer ve Coper içeren uygulamaların Play Store’dan kaldırıldığı belirtildi, ancak oldukça popüler olan bu uygulamalar, hala birçok kullanıcının akıllı cep telefonlarında yüklü olarak bulunuyor.

Bu uygulamalardan bazıları;

Vanilla Snap Camera

Simple Note Scanner

Premium SMS

Universal PDF Scanner

Blood Pressure Checker

Funny Keyboard

Enjoy Message

Unicc QR Scanner

Araştırmacılara göre, bu uygulamaların neredeyse yarısı, onlardan kolayca talep edilebilecek iletişim uygulamalarıydı. Kullanıcılar, hassas bilgilere erişim izni vererek, bu virüslere üst düzey ayrıcalıkları tanımaktadır.

Kötü yazılımlardan korunmak için ne yapılmalıdır?

Resmi kaynağı bilinen uygulamaları indirmek

Google Play Store’da yer almayan uygulamalar cihaza yüklenmemelidir. Bilinmeyen kaynaklarda yüklenecek olan uygulamalara herhangi bir virüs taraması yapılmadığından dolayı çok büyük tehlike oluşturabilir.

Üçüncü parti uygulama mağazası

Android’in sunduğu özgürlük yalnızca uygulamaları değil, direkt olarak uygulama mağazalarını da cihazınıza kurabilmenize olanak sunar. Amazon App Store ve Huawei App Gallery gibi seçenekler güvenli olsa da birçok zararlı ve tehlikeli market uygulamalarıda vardır. Uygulamaları Google Play Store veya Amazon App Store ve Huawei App Gallery gibi tanınmış marketlerden indirilmesi daha güvenlidir.

Sistem Güncellemeleri

Android için yayınlanan sistem güncellemeleri sadece yeni özellikler değil, aynı zamanda güvenlik güncellemeleri de getirir. Bu nedenle bu yazılım güncellemelerini düzenli olarak kontrol etmek ve cihaza indirilmesi son derece önemlidir. Bu da güvenliğinizi sağlamak için önemli detaylardan birisidir.

Google Project

Play Store dahili olarak Play Protect koruması ile birlikte gelir ve uygulama mağazasında yer alan tüm uygulamaları güvenlik taramasından geçirir. Yine de tam anlamıyla iyi olmadığı için mutlaka lisanlı bir virüs tarama uygulaması ile telefon korunmalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here