Ghebreyesus, “COVID-19 salgını ‘bitmekten çok uzak’

0

Ghebreyesus, “COVID-19 salgını ‘bitmekten çok uzak’

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs pandemisinin bitmekten çok uzak olduğunu ve dünyanın bununla mücadele etmek için halk sağlığı araçlarını etkin bir şekilde kullanması gerektiğini söyledi.

DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Gebreyesus, Berlin’deki Dünya Sağlık Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Bildirilen vakalar ve ölümler küresel olarak düşüyor ve birçok ülke kısıtlamaları kaldırmış olsa da , pandemi bitmekten çok uzak ve her yerde bitene kadar hiçbir yerde bitmeyecek
Pandemi dünya onu durdurmayı seçtiğinde sona erecek. Bu bizim elimizde İhtiyacımız olan tüm araçlara sahibiz: etkili halk sağlığı araçları ve etkili tıbbi araçlar. Ancak, dünya bu araçları iyi kullanmadı.”

Gebreyesus,nüfuslarının yüzde 40’ını aşılamış olan G20 ülkelerini; Covax mekanizmasına ve Afrika Aşı Edinme Vakfı’na (AVAT) aktif olarak katılmaya çağırdı.

WHO web sitesine göre, Covax ve ACT, dünyadaki her ülke için Covid-19 testleri, tedavileri ve aşılarını geliştirme, üretme ve adil erişimi hızlandırmayı hedefliyor.

Ghebreyesus’un çağrısı, BM genel sekreteri Antonio Guterres’in G20 ülkelerini aşıların dünya çapında adil şekilde dağıtılmasını sağlamak için 8 milyar dolar toplama çağrısının ardından geldi.

Worldmeters web sitesi tarafından Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, şu ana kadar dünya genelinde 244.427.410 Kovid-19 vakası kaydedildi.

Ayrıca en az 4.963.752 kişinin viral hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ve iyileşenlerin sayısının 221.451.949 olduğunu gösterdi.

Mart 2020’den bu yana yaklaşık 500 milyon kişiye koronavirüs bulaştı ve yeni varyantlar hala bir tehdit.

Bu Cuma, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) COVID-19’un küresel yayılmasını bir pandemi olarak tanımlamasının üzerinden iki yıl geçti.

BM sağlık kuruluşunun değerlendirmesi, virüsün Çin dışında 100’den az vaka ve ölüm olduğunda küresel bir sağlık acil durumu ilan edilmesinden altı hafta sonra yapıldı.

Bundan iki yıl sonra virüsten 6 milyondan fazla insan öldü.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here