Şimdi de BA-5 varyantı mı?

0

Şimdi de BA-5 varyantı mı?

Kovid-19’un Omicron’dan mutasyon geçiren BA-5 isimli yeni varyantının yayıldığı İsrail’den alarm zilleri çaldıran açıklamalar geldi.

Dünyada Kovid-19 pandemisinin atlatıldığı görüşüyle rehavet hali yaşanırken, pandemiyle en sıkı mücadele eden ülkelerin başını çeken İsrail’den korkutucu bir açıklama geldi. İsrail’de Sağlık Bakanlığı’nın 6. dalga uyarısı yapmasının ertesi günü nisandan bu yana en yüksek vaka sayısı açıklandı.

SPUTNİK’İN haberine göre, Pazar günü teyitli vaka sayısının 10 bini geçmesiyle İsrail 4 Nisan’dan beri en yüksek sayıyı gördü. Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, son 24 saatte 10 bin 202 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Enfeksiyonların yüzde 70’inin Omicron’dan mutasyon geçiren BA-5 isimli yeni varyanttan kaynaklandığı, BA-5’in öncüllerinden daha bulaşıcı ve aşılara karşı daha dirençli olduğu belirtildi.

Öncesinde Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü’nden ‘İsrail’in yeni bir koronavirüs enfeksiyonu dalgasının başlangıcını yaşıyor olabileceği’ uyarısı gelmişti.

Zira İsrail’de yeni vakalar, hastaneye yatışlar ve diğer veriler mart ayının sonundan beri istikrarlı şekilde yükselişte.

Buna rağmen Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü, şimdiki halde yeni kısıtlamalar getirilmesinin sözkonusu olmadığı güvencesini verdi.

Durumu ciddi olan Kovid hastalarının sayısı cuma günü 140’a ulaştı. Bu sayı, önceki cuma 85’ti. Yani ağır Kovid hastaları sayısında bir haftada yüzde 70’lik artış kaydedildi. Son bir haftada 6 ölüm kayıtlara geçti. Son 24 saatle ilgili açıklamada ağır hasta sayısı 124 olarak verildi.

Son durumu ‘öngörülemez ve istikrarsız’ diye niteleyen sağlık uzmanları, hastanelerde Kovid bölümlerinin yeniden açılmasına ihtiyaç olabileceği ikazını yaptı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, cuma günü 7313 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını söyledi. Yeniden üreme oranı cuma günü 1.31 olarak gerçekleşti. Her bir koronavirüs taşıyıcısının ortalama olarak kaç kişiyi enfekte ettiğini ölçen bu oranın 1’in üzerine çıkması, yayılmanın arttığı anlamına gelir. Yaklaşık 2 aydır bu eşiğin altında kalan yeniden üreme oranı, mayıs ortasından beri 1’in üzerine çıkış eğiliminde.

Ynet haber sitesine konuşan Bar Ilan Üniversitesi’nden bağışıklık sistemi uzmanı Prof. Cyrille Cohen, salgın hastalığın geldiği noktanın asıl göstergesinin, ciddi durumdaki hasta sayısı olduğunu, çünkü hastaların çoğunun insanlar gidip test yaptırmadığı için tespit edilmediğini söyledi.

BA-5’in ne derece vehamet kesbettiğini ve yeni bir dalgaya dönüşüp dönüşmeyeceğini bilmek için henüz çok erken olduğunu dile getiren Cohen, nüfusu İsrail’e benzeyen, İsrail’den bile çok insan aşılayan Portekiz’deki gidişatı takibe aldıklarını, Portekiz’de son dönemde BA-5 varyantının baskın hale gelmesiyle hastalık ve ölüm oranlarının arttığını belirtti.

“Bunun burada da olacağını idrak etmemiz gerekiyor” diyen uzman, aşı almayanları aşı yaptırmaya teşvik ederek savunmasız ve yaşlı nüfus arasında sürü bağışıklığını aktif olarak teşvik edilmesi ve otobüs, AVM gibi kalabalık yerlerde maske takılmasını tavsiye etti.

İsrail’de nisan sonunda enfekte kişi sayısındaki düşüşün ardından Kovid-19 kısıtlamaları kaldırılmıştı.

Kaynak : Sputnik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here