Ankara’da ‘İşler Rayında’ : Başkente 4 yeni metro hattı geliyor

0

Ankara’da ‘İşler Rayında’ : Başkente 4 yeni metro hattı geliyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, Çayyolu ve Keçiören Metrosu’nun uzatılması projesi ile ‘M5 Hattı Kızılay-Dikmen Raylı Sistem Hattı Uygulamaya Esas Kesin Proje Hizmetleri İşi” ihalelerinin ilk oturumlarını gerçekleştirdi.

EGO Genel Müdürlüğü, Çayyolu Metrosu’nun uzatılması projesi çerçevesinde “M2 Hattının Koru-Yaşamkent ve Koru-Bağlıca Sistem Uzatma Hattı Uygulamaya Esas Kesin Proje Hizmetleri Danışmanlık Hizmet Alım İşi” için ön yeterlilik ihalesine çıktı.

Raylı sistemler ağı ile ilgili ayrıca Keçiören Metrosu’nun uzatılmasını içeren “M4 Hattının Şehitler-Forum Raylı Sistem Uzatma Hattı Uygulamaya Esas Kesin Proje Hizmetleri Danışmanlık Hizmet Alım İşi” ile “M5 Hattı Kızılay-Dikmen Raylı Sistem Hattı Uygulamaya Esas Kesin Proje Hizmetleri Danışmanlık Hizmet Alım İşi” için de ihaleye çıkıldı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Başkentlilere bakanlık onayına sunulan Dikimevi-Natoyolu hattı projesinin dışında 3 yeni metro projesine daha başlanacağı müjdesini sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu.

Yavaş, “3. yılımızda 4 yeni metro hattı için harekete geçiyoruz. Projesi biten 7,4 kilometrelik Dikimevi-Natoyolu hattı için bakanlık onayının ardından çalışmalara başlayacağız. Yaklaşık 26 kilometrelik 3 yeni hatta ise ön yeterlilik ihalemizi tamamladık, proje çalışmalarımız başlıyor” dedi.

Projenin hayata geçirilmesiyle mevcut Koru İstasyonu’ndan sonra Koru-Yaşamkent ve Koru-Bağlıca kılçık hatlarına hizmet edecek ortak istasyondan sonra hat ikiye ayrılacak.

Koru-Bağlıca hattı ayrıca güzergâh üzerinde yer alan üniversite ve Bağlıca bölgesine hizmet edecek ve M2-M3 bağlantısının da ilk aşamasını oluşturacak.
Hat uzunluğu 7,72 kilometre olacak

Mevcut Çayyolu hattının Koru İstasyonu’ndan sonra toplam uzunluğu 7,72 kilometre olacak.

5 istasyondan oluşan M2 Hattının Koru-Yaşamkent, Koru-Bağlıca Raylı Sistem Uzatma Hatları Uygulamaya Esas Kesin Proje Hizmetleri işi çerçevesinde; fizibilite ve etüt çalışmalarının sonrasında mevcut (M2) raylı sistem hattının devamı olacak şekilde Koru-Yaşamkent ve Koru-Bağlıca Raylı Sistem Uzatma Hatlarının çalışmaları gerçekleştirilecek.

“M4 Hattının Şehitler-Forum Raylı Sistem Uzatma Hattı projesi çerçevesinde ‘Ulaşım Ana Planı’ öngörülerinde yer alan (Gazino-Forum) Şehitler-Forum hattı, kentin kuzey yönünde işletilen Keçiören hattının son istasyonu olan Şehitlerden başlayarak depo sahasının yer alacağı Forum bölgesine uzatılması şeklinde planlandı.

Bu aksta yer alan Sanatoryum Hastanesine, Ufuktepe ve Ovacık bölgelerine hizmet verecek olan hat, mevcut M4 hattının güneyde Dikmen’e uzatılması projesiyle de bir bütün olarak Kuzey-Güney aksında kesintisiz ulaşım sağlanmasını kolaylaştıracak.

Proje, 4 istasyon ve 5,5 kilometreden oluşacak.

M5 Hattı ise, mevcut Keçiören Hattı’nın güneyde Dikmen’e uzayan kısmını kapsıyor.

Bu proje, 13 kilometre ve 10 istasyondan oluşacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here