DSÖ KUŞKULU: MAYMUN ÇİÇEĞİ CİNSEL YOLLA MI BULAŞIYOR?

0

DSÖ KUŞKULU: MAYMUN ÇİÇEĞİ CİNSEL YOLLA MI BULAŞIYOR?

Bir WHO yetkilisi, Dünya Sağlık Örgütü’nün, hastaların sperminde maymun çiçeği virüsünün bulunduğuna dair raporları inceleyerek, hastalığın cinsel yolla bulaşma olasılığını araştırdığını söyledi.

Büyük ölçüde Avrupa merkezli olan mevcut maymun çiçeği salgınındaki birçok vaka, yakın temasta bulunan cinsel partnerler arasında yer alıyor ve kurum, virüsün esas olarak yakın kişiler arası temas yoluyla bulaştığını yineledi.

DSÖ’nün Avrupa Bölge Ofisi’nde maymun çiçeği olay yöneticisi Catherine Smallwood, son raporların maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla bulaşabileceği anlamına gelip gelmediğinin bilinmediğini söyledi.

Bir basın brifinginde, “Bu, daha önce bu hastalıkta farkında olmadığımız bir şey olabilirdi” dedi: “Gerçekten en sık bulaşma moduna odaklanmamız gerekiyor ve bunun ten tene temasla ilişkili olduğunu açıkça görüyoruz.”

Mayıs ayının başından bu yana yaklaşık 30 ülke tarafından 1.300’den fazla viral hastalık vakası rapor edildi. Çoğu vaka erkeklerle seks yapan erkeklerde bildirilmiştir.

Salgın, virüsün endemik olduğu Afrika dışında nadiren görülmesi ve Avrupa’daki vakaların çoğunun kıtaya seyahat ile ilgili olmaması nedeniyle endişeleri tetikledi.

Salgın yayıldıkça, DSÖ sağlık çalışanları da dahil olmak üzere yakın temaslıların hedefli aşılanmasını tavsiye etti, ancak şimdiden aşı stoklamak için bir acele gördüğü konusunda uyardı.

DSÖ’nün Avrupa bölge direktörü Hans Kluge, “Bir kez daha, ‘önce ben’ yaklaşımı yolda zararlı sonuçlara yol açabilir” dedi. Hükümetlerden pandeminin hatalarını tekrarlamadan maymun çiçeği ile mücadele etmelerini ve yaptığımız her şeyin merkezinde eşitliği tutmalarını rica ediyorum” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here