Fransız araştırmacı Geigl: “Kedi severler,  10.000 yıl önce evcilleştirdikleri için antik Anadolu çiftçilerine teşekkür etmelidir.”

0

Fransız araştırmacı Geigl: “Kedi severler,  10.000 yıl önce evcilleştirdikleri için antik Anadolu çiftçilerine teşekkür etmelidir.”

KEDİLER DÜNYAYA ANADOLU’DAN YAYILDI

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi araştırma direktörü Eva-Maria Geigl ve arkeologlar kedilerin kökeniyle ilgili yeni bir araştırma yaptı.

Araştırmaya göre,Kedilerin evcilleştirilmesi Anadolu’nun Neolitik çiftçileri tarafından tahıllarla zarar veren kemirgenleri avlamaları için başladı.

Anadolu çiftçileri; bu kurnaz, dört pençeli avcıları memnuniyetle karşıladılar ve sonunda haşereleri uzak tutmak için onlara güvenmeye başladılar.

İSTANBUL BOĞAZINI KULLANDILAR

Araştırmacılar, bu belirleyici anın, Türkiye’de gerçekleştiğini ve onların İstanbul Boğazı’ndan Avrupa’ya taşınmasıyla Eski Dünya’ya hızla yayıldığını ortaya koydu. .

Sonuçlar, en az bir ve muhtemelen iki kedi soyunun modern kedi yavrularına yol açtığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, bir soy – Anadolu da dahil olmak üzere Yakın Doğu’da bulunan bir yaban kedisi alt türü olan Felis silvestris lybica’dır.

Felis silvestris lybica; insanlarla birlikte MÖ 4400 gibi erken bir tarihte Anadolu ve Bulgaristan üzerinden Avrupa ülkelerine yayıldığını buldu.

Geigl, “Bölgesel bir hayvan olan kedi kendi başına çok fazla hareket etmez.Arkeolojik ve tarihi kayıtlar , yayılma nispeten hızlı olduğu için, kediler muhtemelen  gemiler yoluyla nakledildi” diyor

Geigl’e göre, Kedilerin evcilleştirilmesinin en eski kanıtı Anadolu’dandır, ancak eski Mısırlılar da kedileri evcilleştirmiştir. Anadolu kedileri ile Mısır kedilerinin aynı soydan mı yoksa farklı soylardan mı oldukları ise belli değil.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here