KARAVANCILIK

0

KARAVANCILIK

Yaşadığımız salgın günlerinde orta halli, seyahati seven daha çok beyaz yakalıların hayaliydi karavan sahibi olmak. İnternette yeni karavan modelleri, ikinci el karavan satışları tıklama rekorları kırıyordu.

Hayallerin üzeri krizle örtüldü. Her şeyin dövizle değerinin ölçüldüğü ülkemizde karavan fiyatları acayip arttı. Üstüne üstlük akaryakıt zamları Karavanla yolculuğu lüks hale getirdi.

Karavan turizmi gelişemeden öldü.

Zaten ülkemizde karavan turizmi emekleme dönemindeydi. Batılı anlamda karavan kamp alanı sayısı koskoca ülkede 10’u geçmiyor. Yunanistan ve Hırvatistan gibi arazisi az ülkelerde bile kamp sayış 200’ün üzerinde. Mesela Fransa’da iki binden fazla kamp yeri var.

Amerika’yı hiç yazmayalım. Filmlerde görüyoruz; karavan ABD’nde bir yaşam biçiminin adıdır artık.

Türkiye’de karavancılığın gelişmemesinin en büyük nedeni; yüksek vergiler. Moto karavanların fiyatları yüksek. Çekme karavanlarda ise vergi düşük olduğu için ülkemizde rağbet görüyor. Yine de ülkemizde kayıtlı karavan sayısı üç bin civarındayken bu sayı Avrupa’da altı milyonu buluyor.

KARAVANLA ANADOLU’YU TURLAYANLARIN SIKINTILARI

Ülkemizdeki karavanlar ise hala bir yazlık konut gibi görülüyor, Tüm bir yılı karavanlarda geçirenlerin sayısı çok az. Ülkemizde Karavancılar birbirlerini tanıyor, bazen gruplar halinde seyahat ediyorlar, hatta yurtdışı karavan turları düzenliyorlar. Yaz aylarında Anadolu yollarına düşen karavancı arkadaşlarımı dinleyince şu notları çıkardım;

Bizde karavancılar ‘yolunacak kaz’ olarak görülüyor. ‘Madem evini yanında taşıyorsun. Mutlaka çok zenginsindir’ anlayışı bu.

Akaryakıt istasyonlarında konaklamak isteyenlerden para talep ediliyor, karavanı arızalanırsa çekici ve onarım maliyetleri daha yüksek.

Zaten sayıları az olan kamp yerlerinde önümüzdeki turizm sezonunda konaklama, su, elektrik bedelleri ne olacak? Karavancılar şimdi kara kara bunları düşünüyor. Elbette güvenlik… ‘Dağ başında kendiniz ne kadar güvenli hissedersiniz?’ Bu soruyu kendiniz sorun, ben bir şey yazmayayım. Elbette çevre temizliği. Çevre için Türkiye Kamp ve Karavan Derneği’nin devletten bir isteği var;

“Türkiye‘nin her yerine karavancılar için pissu boşaltma ve temiz su doldurma noktası yapılmasını, bu noktaların dijital atlas/App/Uygulamada yer alması yararlı olacaktır. Ayrıca bu atlasta yer almak isteyen akaryakıt istasyonu, belediye ve kamp alanları da unutulmamalı. Söz konusu uygulamanın tanıtım ve reklam aracı olduğu kanısındayız.”

Kamp yerlerin artması deprem gibi bir afet durumunda toplanma yeri oluşturulması açısından da önemli. Kamp yerleri ayrıca sahil ve yaylalarda betonlaşmanın da önüne geçecek.

Rusya bir kampanya yapmış… “Rusya çok büyük. Karavan ile gez” Darısı bizim başımıza diyelim.

Cengiz ERDİL/Gazeteci

 

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 23 Nisan 2022

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here