Profesör Doktor Cemalettin Topuzlu vefat etti.

0

Profesör Doktor Cemalettin Topuzlu vefat etti.

Tıbbı, cerrahi alanında duayen hocalardan biri olan Topuzlu’nun vefat haberini sosyal medyadan Prof. Adnan Yüksel Gürüz bildirdi.

Cemalettin Topuzlu, ülkemizde modern cerrahinin kurucusu olan ve iki kez İstanbul Belediye Başkanlığı (Şehreminliği) yapmış Cemil Topuzlu ‘nun torunudur.

Cemalettin Topuzlu, 1939 yılında İstanbul’da doğdu ve 1962 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden sınıf birincisine verilen “Yaman Egeli Ödülü”nü alarak mezun oldu.

1963-1969 yılarında Amerika Birleşik Devletlerindeki Vermont Tıp Fakültesinde önce Genel Cerrahi uzmanlık eğitimini tamamladı ve sonra aynı fakültede doçent ve cerrahi araştırma laboratuvarı eş direktörü olarak çalıştı. 1969 yılında “American Cerrahi Board” sınavında başarılı olarak “American Board of Surgery”nin Diplomatı ünvanını kazandı.

Çalışmaları ile Amerikan Cerrahlar Koleji, Amerikan Kanser Derneği , Güney Doğu Cerrahi kongresi ve Eczacıbaşı araştırma ödüllerini aldı. Deneysel ve klinik çalışmaları dünyanın en önde gelen dergilerinde yayınlanmış ve yüzlerce atıf almıştır.

1969 yılında yurda dönerek Hacettepe Genel Cerrahi kürsüsüne çalışmaya başlamış,1971 yılında Doçent, 1976 yılında Profesör olmuştur. 1972 -1985 yılları arasında Ege Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bilim dalında çalışmış ve Senatör, yönetim kurulu üyeliği, eğitim komisyonu başkanlığı başta olmak üzere çok değişik bilimsel ve idari görevlerde bulunmuştur.

1985 yılında Kurucu Başhekim olarak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin kuruluşunu gerçekleştirmiş ve Cerrahi bölüm ile Genel Cerrahi anabilim dalı başkanlıkları yapmıştır.

1987 yılından 2006 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünde ve İstanbul Amerikan Hastanesinde çalışmış, 2006 yılından başlayarak günümüze kadar da Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim dalında ve Başkent İstanbul Hastanesinde görev yapmaktadır.

Türk Cerrahi Derneği’nin kurucularından biri olan Prof. Dr. Cemalettin Topuzlu ayrıca Amerikan Cerrahlar Koleji Türkiye Bölümü’nünde kurucusudur. 1985 yılında Ulusal Cerrahi Dergisini yayınlamaya başlamış ve 2005 yılına kadar Editörlük görevini yürütmüştür.

Prof. Dr. Cemalettin Topuzlu on beş yıldan beri sadece meme hastalıklarının tedavi ve cerrahisi alanında çalışmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here