80’den fazla yunusun ölüm sebebi; balıkçı ağı ve balıkçılık etkileşimine bağlı boğulma!

0

80’den fazla yunusun ölüm sebebi; balıkçı ağı ve balıkçılık etkileşimine bağlı boğulma! 

Bir aydır İstanbul, Zonguldak ve Sinop‘ta 80’i aşkın yunus ölü olarak karaya vurmuştu.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, yunus balıklarının boğularak öldüğünü tespit ettiklerini söyledi.

Buna göre, sebep balıkçı etkileşimleri; yani bir memeli olan yunus balıklarının yüzeye çıkıp nefes almasını engelleyen balıkçı ağları veya diğer tehditler.

Fakülte, açıklamasında şunları kaydetti:

“Sonuçta iki taraf da balık avlamaya çalışıyor. Dolayısıyla bir etkileşim çıkıyor ortaya ancak sayı biraz yüksek. Neden bu hayvanlar bu kadar bu bölgede yoğunlaştı, bunların nedenini de araştıracağız. Çünkü bu kadar kısa zamanda bu kadar yüksek ölüm olmamıştı.”

Yeşil Gazete’nin haberine göre, İstanbul’da Eyüpsultan semtinde yunusların karaya vurmasının ardından Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) da bir açıklama paylaştı.

Açıklamada, son ayda Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunusların ölümlerinde olağandışı artış görüldüğü belirtilerek, yunusların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğünün belirlendiğini açıklandı.

Vakıf, şubat ayının son haftası itibariyle Karaya Vuran Deniz Memelileri İletişim Ağı‘na gelen ihbarlarla ölen yunusların sayısının 80’i aştığını belirtti.

TÜDAV, ölümlerin görüldüğü sahillerin batıdan doğuya; Ormanlı, Akpınar, Ağaçlı, Kısırkaya, Kilyos, Rumeli Feneri, İstanbul Boğazı, Kilyos, Sahilköy, Alacalı, Şile, Karasu, Zonguldak ve Sinop; yani Türkiye’nin Batı Karadeniz sahilleri olduğunu vurguladı.

Ölüm vakalarının artmasına dair araştırmanın halen sürdüğü belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi:

“Uzmanlarımızın ulaşabildiği tırtak bireylerinin bilimsel incelemesi sonucunda ölüm sebeplerinin balıkçılık etkileşimine bağlı olarak ağda boğulma olduğu belirlenmiştir. Geçmiş yıllara kıyasla yılın bu döneminde neden bölgede yoğunlaştıkları ve dolayısıyla tesadüfi ağa yakalanma vakalarının neden bu kadar artığı ise henüz net değildir.

İklim etkisi, olağandışı gemi trafiği, balık göçleri ve/veya kuzeydeki yoğun sualtı/suüstü askeri faaliyetlerden dolayı tırtakların güneye güvenli kıyılara inmiş olabileceği incelenmektedir.

“Açık deniz türü olan tırtakların tesadüfi ağa yakalanma vakalarının genellikle görüldüğü balıkçılık yöntemleri, küçük pelajik balıkların avlanmasını hedefleyen gırgır ve ortasu trolüdür.”

Vakıf, av yasaklarının başlayacağı 15 Nisan’a kadar koruma altındaki tırtaklarla etkileşimin azaltılması için tüm balıkçıların azami dikkat ve özeni göstermelerini isteyerek, özellikle gırgır balıkçılığında ağda yunus olduğu fark edildiği zaman yunusların ağdan çıkarılması gerektiğini belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here