26.4 C
Türkiye
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana Sayfa Gözden Kaçmasın İklim değişikliği 2 Bin yıllık Tarihi Roma Hamamı’nı da vurdu, suyu çekildi.

İklim değişikliği 2 Bin yıllık Tarihi Roma Hamamı’nı da vurdu, suyu çekildi.

0
İklim değişikliği 2 Bin yıllık Tarihi Roma Hamamı’nı da vurdu, suyu çekildi.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde “Kral Kızı” adıyla da bilinen tarihi ve mimari özelliklerinin yanı sıra 2 bin yıldır akan şifalı suyu ile dikkat çeken Roma Hamamı’nın suyu bu yıl ilk kez çekilince antik havuzlar boş kaldı.

Dünyada sadece iki örneği olan, biri İngiltere’nin Baht şehrinde diğeri de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan Roma döneminden kalma ‘Kral Kızı’ adıyla bilinen Basilica Therma Roma Hamamı, dünyanın en eski termal tedavi merkezi olarak bilimsel çevrelerce kabul ediliyor.

Yozgat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Sarıkaya Belediyesince, 2014 yılında yapılan kazılar sonrası gün yüzüne çıkartılan Roma Hamamı, ilginç mimarisi, tarihi ve iki bin yıldır çıkan 50 derece sıcaklıktaki suyu ile dikkat çekiyor. Ancak Roma Hamamında 2 bin yıldır hiç kesilmeden çıkan termal suyun, bu yıl ilk kez kaybolması ve antik havuzların yaklaşık 4 aydır, boş kalması ilçe halkını endişelendirmeye başladı. Son yıllarda mevsimin kurak geçmesi ve Yozgat’ta yaşanan jeolojik sebepler nedeniyle kaybolduğu tahmin edilen termal suyun akıbeti ilçede merak konusu oldu. İlçe halkı da eskiden şifa aranan Roma Hamamının bir an önce turizme kazandırılmasını istiyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here