ATEŞE SORUMLULUK DUYGUSUYLA SU TAŞIMAK.

0

ATEŞE SORUMLULUK DUYGUSUYLA SU TAŞIMAK.

İçinde yaşadığımız zaman dilimindeki hızlı ve akıl almaz değişimler sonucu, küçük çıkarların yarattığı büyük ekolojik felaketler…

Ve öğretilmiş tüketim açlığının insanda; saygı, sevgi, merhamet ve adalet duygusunu yok edişi…

Uygarlık, doğanın dengesini bozma yarışı değildir. Ona saldırırsanız hemen cevap vermez. Masumdur, kin tutmaz, intikam için tuzak kurmaz. Süreç içinde eski halini göstermek için uygun zamanı bekler. Ve siz; canınız çok yanarak ağır bedeller ödersiniz!…

İnsan eliyle yapılan büyük yıkımlar, çoğu zaman insan eliyle değil, yine doğa tarafından büyük zorluk ve sıkıntılarla düzeltilir. Doğa iç düzenine müdahaleyi asla kabul etmez, yenileme/yenilenme sürecini kendi belirler.
Öyküler, gerçek veya kurgulanmış olaylardır.
Her olayın mekânı, zamanı ve kahramanları vardır.
Öykümüz, 14 kurdun yarattığı YELLOWSTONE PARKI GERÇEĞİ’Nİ anlatıyor…

Birleşik Devletler’in Montana, Idaho, Wyoming, Utah ve Colorado eyaletleri arasındaki Yellowstone bölgesi, 1897 yılında kanunla Milli Park edildi. Bu niteliğiyle dünyanın ilk milli parkıdır. Yaklaşık 9 bin kilometrekarelik bir alana yayılır. Yellowstone Milli Parkı, sadece hayvan ve bitki varlığıyla değil, gayserleriyle de ünlüdür.

KURTLAR YOK EDİLDİ VE…

Kurtlar, 1930’lu yıllarda bölgeye zarar veriyorlar diye yok edilir. Bu basit gibi gözüken olay tüm ekolojik dengeyi altüst eder. Geyik sayısı çoğalır, tüm bitki örtüsü yok olur, erozyon artarak su kaynakları kaybolur, bölge fiziksel olarak çölleşir, tüm özelliğini kaybeder.
1995’te ilk ulusal park olan Yellowstone Parkı’na 14 kurt salınır.

                                       20’inci Yüzyılın başlarında Yellowstone’da kurt tuzakçıları.

Kurtların gelişiyle geyikler bölgeyi terk eder. Geyiklerin göçü bitkilerin yeniden büyümesini sağlar. Ağaçlar boy verir, bölge; meyveler ve böcekler bakımından çok zenginleşir. Bitki örtüsü erozyonu azaltmış, suyun tutulmasını sağlamıştır. Kunduzlar barajlarını yapmış, Memeliler, sürüngenler, balıklar, kuşlar, tavşanlar bölgenin paydaşları olmuşlardır.
Kısaca ekosistem yeniden oluşmuştur…
İnsan doğa ilişkisinde, insanın varlık sebebi olan doğa; yine insan eliyle sürdürülebilir hale getirilmiştir.
Günümüzde sanayi devriminin getirdiği olumsuzluklara ve insanın sonsuz ihtiraslarına karşı bu parkın hikayesi bir umuttur.

                        Yellowstone Milli Parkı’nın kurtarıcısı kurtlar bugün bölgede özenle izleniyorlar.

TAİBATIN FAZİLETİNE SAYGI

Doğa insanın evidir. Evinde yaşayan her canlı gibi saygı, sevgi ve sorumluluk ister. İnsanlık tarihi doğa ile başlar. Bu süreçte denge, insan lehine gibi gözükse de; İnsan, tahterevallinin hep riskli tarafındadır…
Bu yazı; ateşe kanatlarında su taşıyan karıncanın çaresizliği açısından değil, sorumluluk duygusunu taşıması açısından değerlendirilmelidir.
Tüm zorluklara, tüm adaletsizliklere ve onca soruna rağmen!…
Saygı, sevgi ve inançla,
Kemal Yalnız

Not ; Ne güzel bir haber!
AKP, CHP, MHP ve İYİ PARTİ ilçe başkanları ile bölge muhtarlarının başarısı…
Hemşin Vadisi’ndeki bal ormanları kurtuldu.
99 hektarlık alanda planlanan taş ocağı projesi için verilen “ÇED RAPORU GEREKLİ DEĞİL” kararı Rize İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.

Kemal YALNIZ/İktisatçı

 

Kemal YALNIZ/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 16 Ocak 2022

Yazarın Tüm Yazıları

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here