Fyodor Mihailoviç Dostoyevski ‘İnsancıklar’

0

Fyodor Mihailoviç Dostoyevski ‘İnsancıklar’

Rus edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Dostoyevski’nin yazmış olduğu ilk romanı İnsancıklardır.

Bu romana göz atalım;

İlk toplumsal romanı sayılmaktadır. Kısa bir romandır. Toplumsal ilişkiler konu edinmiştir. Eserin enteresan bir hikayesi vardır. Dostoyevski eserini bitirdikten sonra bir arkadaşına okutur. Arkadaşı o kadar romandan etkilenmiş ki, gece yarısı dönemin önemli şairlerinden olan Nikolay Nekrasov’a götürür. Bu romanı “başyapıt” olarak tanımlar ve değerlendirir. Nikolay Nekrasov, ertesi gün romanın el yazmalarını yakın arkadaşı ve saygın eleştirmenlerinden Belinski’ye götürür. Belinski de romanı kısa sürede okur ve roman hakkında şunları yazar:

İki gündür kendimi bu kitaptan uzaklaştıramıyorum. Yeni bir yazar, yeni bir yeteneğin kalemi bu; onu tanımıyorum, kimdir, neye benzer bilmiyorum ama bu roman Rusya’da hayatın sınırlarını öyle kahramanlara veriyor ki bize, bundan önce hiçbir yazar bu kadarını düşlerinde bile göremezdi… Rusya yeni bir Gogol kazandı.

Dostoyevski bu duruma çok şaşırır ve roman büyük bir umutla yayımlanır. Ve Dostoyevski kısa sürede tanınan bir yazar haline gelmiştir. İlk eserinde başarılı olur.

Romanın konusu; Acıma temalı olan bu romanda, yoksul, sıradan, çaresiz insanları kaleme alır. Fakir bir devlet memuru olan Makar Alekseyevich ile uzaktan akrabası olan Varvara Alekseyevna arsındaki ilişkiyi konu alır.

Dostoyevski’nin eserleri: İnsancıklar, Öteki, Ev Sahibesi, Beyaz Geceler, Bir Yufka Yürekli, Netoçka Neznanova, Stepançikovo Köyü, Ölü Bir Evden Hatıralar, Ezilenler, Yeraltından Notlar, Suç ve Ceza, Kumarbaz, Budala, Ebedi Koca, Ecinniler, Delikanlı, Karamozov Kardeşler1, Karamozov Kardeşler2, Amcamın Rüyası, Bir Yazarın Günlüğü, Büyük Engizisyoncu, Gülünç Bir Adamın düşü, Uysal Kız, Timsah, The Best Short Stories Of Fyodor Mihailoviç Dostoyevski, Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları, Dürüst Hırsız, Kısa Öyküler, Noel Ağacı ve Düğün, Budala1, Budala 2

Atay BARBUROĞLU/Yazar-Sanat Eleştirmeni
www.kentekrani.com 25 Aralık 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here