Bir iyi bir kötü haber: Koronavirüs, sperm sayısını düşürüyor; Omicron, Delta’ya oranla daha az hastanelik ediyor.

0

Bir iyi bir kötü haber: Koronavirüs, sperm sayısını düşürüyor; Omicron, Delta’ya oranla daha az hastanelik ediyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, koronavirüs (Kovid-19) enfeksiyonunun sperm hareketliliği ve sayısı üzerinde olumsuz etki yarattığı tespit edilirken, Omicron varyantının, Delta varyantına oranla daha az hastaneye kaldırılmalara yol açtığı ortaya çıktı.

Londra Emperyal Koleji’nce yapılan araştırmada, 1-14 Aralık tarihlerinde İngiltere’de kaydedilen hem aşılı hem de aşısız Kovid-19 vakaları değerlendirildi. Çalışmada, 56 bin Omicron ve 269 bin Delta vakası incelendi.

Araştırmaya göre, Omicronlu kişilerin yaklaşık yüzde 15’i “daha az hastaneye kaldırılmaya”, yüzde 40-45’i daha az “hastanede en az bir gece veya daha uzun kalmaya” ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte Omicron, semptomları daha az şiddetli olsa da daha bulaşıcı.

SPUTNİK’İN haberine göre, Londra Emperyal Kolejinden Profesör Neil Ferguson, yaptığı açıklamada, “Analizimiz, Delta varyantına kıyasla Omicron varyantı taşıyan kişilerin hastaneye kaldırılma riskinin orta derecede azaldığını gösteriyor.” dedi.

Araştırmacılar ayrıca, koronavirüsü atlattıktan sonra birçok kişide sperm kalitesinin aylarca düzelmediğini tespit etti. Meninin tek başına bulaştırıcı bir etken olmadığını belirten araştırmacılara göre, enfeksiyondan kurtulduktan sonraki bir ay içinde numune sağlayan erkeklerden elde edilen veriler, vakaların yüzde 60’ında sperm hareketliliğinde, yüzde 37’sinde ise sperm sayısında bir azalma gösterdi.

Doğurganlık ve Kısırlık isimli bilim dergisinde yer alan bilgilere göre koronavirüsün atlatılmasından 52 gün sonra, 35 yaş ortalamasındaki 120 Belçikalı erkekten meni örnekleri toplandı. Söz konusu denek grubundan 51 erkeğin meni örnekleri koronavirüsü atlattıktan bir ila iki ay sonra alındı ve sonuçlar yüzde 37’sinin sperm hareketliliğini azalttığını ve yüzde 29’unun düşük sperm sayısına sahip olduğunu gösterdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here