Bilim adamları, en güzel kedigilleri ortaya çıkarmak için farklı ırklara ‘altın oranı’ uyguladı.

0

Bilim adamları, en güzel kedigilleri ortaya çıkarmak için farklı ırklara ‘altın oranı’ uyguladı.

Bu orana göre, istenin başında Norveç Ormanı, Rus Mavisi ve Manx geliyor.

Listede Ankara Kedisi de kendine 10. sırada yer buldu.

All About Cats’ın araştırmacıları, güzelliği orantılarla tanımlayan matematiksel bir kavram olan altın oranı en iyi bilinen 46 kedi ırkına uyguladılar.

Norveç Ormanı , Rus Mavisi ve Manx kedilerinin, 1,62 altın orana en yakın ortalama oran puanlarıyla estetik açıdan en çekici olması gerektiğini buldular .

Buna karşılık, ekibin hesaplamaları Himalaya, Peterbald ve Farsça’yı teste tabi tuttukları ırkların matematiksel olarak en az güzeli olarak yerleştirdi.

All About Cats’in kurucusu Doron Wolffberg, “Kedi severler her kedinin güzel olduğunu iddia etseler de, altın oranın bilimsel ilkesi daha objektiftir” dedi.

Altın oran, esasen, insanın çekicilik algısının altında yatan eski bir cebirsel simetri algoritmasıdır.

“Bir yüzü veya nesneyi bu orana ne kadar yakın algılarsak, simetri tercihi ile kablolanmış beyinlerimiz için estetik açıdan o kadar çekici olur.”

“Fakat bilimin ne söyleyeceğinden bağımsız olarak, küçük yüzleri ne kadar simetrik veya ezilmiş olursa olsun, tüm kedilerin büyüsüne kapılmamak elde değil,” diye devam etti.

‘Bir kediyle bağ kuran herkes, onun güzelliğinin ve çekiciliğinin yüzlerinden çok daha derine indiğini fark eder.

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada, en iyi bilinen 46 kedi ırkının bir listesini ve stok fotoğraf hizmeti Shutterstock’tan her birinin yüzünün kaynaklı görüntülerini derlediler.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here