Konumuz asgari ücret. Asgari ücret tahminleri ne kadar? Kim ne kadar olmasını talep etti.

0

Konumuz asgari ücret. Asgari ücret tahminleri ne kadar? Kim ne kadar olmasını talep etti.

Milyonlarca asgari ücretli zam oranını büyük bir merakla bekliyor. Enflasyon rakamları dikkate alınarak yapılan hesaplamalarla uzmanlar tarafından şimdiden rakamlar tahmin edildi. Peki işverenler, işçiler, partililer ve uzmanlar asgari ücret için ne dedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için gereken çabayı gösteriyoruz. Asgari ücreti de benzer şekilde tespit ederek dar gelirlilerin üzerindeki yükü de hafifleteceğiz.

İşçilerin talebi:

DİSK: Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonundan (DİSK) gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır.” dedi.

HAK-İŞ: Biz konfederasyon olarak enflasyonun üzerinde bir zam oranı talep edeceğiz” diye konuştu.

TÜRK-İŞ: Toplumu tebessüm ettirecek, toplumu memnun edecek, bizim razı geleceğimiz bir tablo çıkarsa biz de altına imza atarız.” dedi.

İş Dünyası:

TİSK: Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), dönemin koşulları dikkate alınarak dengeli bir asgari ücret belirlenmesi her zamankinden çok daha büyük bir önem taşıyor” denildi.

TÜSİAD: 2016 yılındaki gibi yüzde 25 civarında olacağını düşünüyor.

MÜSİAD: Asgari ücret zammının, işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmı hafifletilerek mutlaka yıl sonu enflasyon oranının üzerinde olmalı.

HİSİAD: Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği 3400-3600 aralığında olacağı yönünde.

İTO: İstanbul Ticaret Odası (İTO), enflasyonun üzerinde makul düzeyde bir asgari ücret zammından yana.

İZTO: İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, asgari ücretin vergiden muaf olması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

TÜRES: Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES), Asgari ücretin de brüt olarak en az 5 bin TL olmasını talep etti.

Zincir Mağazalar Derneği: Devletimiz asgari ücretten alınan vergiyi yüzde 10 azaltsın biz de işverenler olarak yüzde 25 zam yapalım toplamda yüzde 35’lik zam yapmış olalım.

Bakanlar:

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan biri vatandaşımızın enflasyona ezdirilmemesi. Asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz.

Partilerin asgari ücret açıklamaları

CHP: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücret, vergiden sonra net ele geçen 2 bin 825 lira. Açlık sınırı 3 bin 49 lira. Asgari ücret, açlık sınırının altında. Asgari ücreti süratle açlık sınırı seviyesine getiriniz” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ: AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Başta asgari ücret olmak üzere dar gelirli vatandaşların beklentilerini karşılayacak düzenleme yapılacak. Hakkaniyet enflasyon oranı üstünde bir artış olması. Asgari ücreti yaşanabilir bir seviyeye çıkarmak en önemli vazifedir” dedi.

MHP: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında asgari ücrete ilişkin, “Asgari ücretle geçinen kardeşlerimizin enflasyona ezdirilmemeleri beklentimizdir.

HDP: Asgari ücretten kesilen vergi kaldırılmalıdır, asgari ücret net 5 bin lira olmalıdır”

GELECEK PARTİSİ: Vatandaşın cebine doğrudan girmesi gereken asgari ücret net 3 bin 300 lira olarak belirlenmelidir.

HÜDA-PAR: Asgari ücretliden vergi alınmayacağını gelin anayasal hüküm haline getirelim.” ifadelerini kullandı.

BBP: Asgari ücret 4 bin liranın üzerinde olmalıdır” dedi.

Uzmanlar:

Prof. Dr. Sefer Şener: Devlet vergi kısmında da indirim yapacaktır.

Prof. Dr. Cem Kılıç: Asgari ücrette oran olarak ben bu sene yüzde 25 ile yüzde 30 arasında bir artış olacağı kanaatindeyim.

Asgari ücret mevcutta brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here