Kediler sahiplerinin hareketlerini onları görmeden kulaklarıyla takip edebiliyor

0

Kediler sahiplerinin hareketlerini onları görmeden kulaklarıyla takip edebiliyor

Yeni araştırmalar, kedilerin sahiplerinin hareketlerini “haritaladığını” ve onları göremeseler bile zihinsel bir temsilini koruduklarını öne sürüyor.

Bulgular, kedilerin planlama veya hayal gücü gibi daha yüksek bilişsel süreçlere sahip olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları kedilerin, sahiplerini sadece duyarak takip edebildiğini de saptadı.

Hakemli bilim dergisi Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayımlanan araştırmaya göre kediler, sesleri kullanarak zihinsel harita oluşturuyor.

Önceki çalışmalar kedilerin, sahiplerinin sesini duyduğunda onların yüzünü görmeyi beklediğini göstermişti. Ancak hayvanların bunu nasıl yaptığı bilinmiyordu.

Buradan yola çıkan Japon bilim insanları, 50 evcil kediyi tek tek bir odaya kapatıp inceledi. Kedilere, sahiplerinin sesi defalarca dinletildi. Bunun ardından ya bir yabancının ya da sahiplerinin sesi odanın başka bir tarafındaki hoparlörden verildi.

Hayvan davranışında uzman olmayan bir grup gözlemci, kedilerin şaşkınlık düzeylerini puanladı.

Kedilerin, sahiplerinin sesinin yeri değiştiğinde şaşırdığını ortaya çıktı.

Uzmanlar çalışmanın, kedilerin ses gibi ipuçları aracılığıyla başkalarının nerede olduğunu hayal edebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Araştırmanın ilk yazarı Dr. Saho Takagi şöyle konuştu:
Çalışma bu hayvanların, sahiplerinin sesine göre konumlarını zihinsel olarak haritalandırabildiğini gösteriyor. Kediler, sanıldığından daha engin bir akla sahip olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here