Bir ilaç uzmanı, keklerden körilere kadar her şeyde kullanılan üç popüler ev baharatının, hayat kurtaran ilaçları işe yaramaz hale getirebileceği konusunda uyardı.
Doğal olarak iltihabı azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenen tarçın, zerdeçal ve zencefil, yüksek tansiyon, diyabet ve yaygın enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılanlar da dahil olmak üzere vücudun bir dizi ilacı metabolize etme şeklini etkileyebilir .
Son zamanlarda yapılan bir araştırmada, tarçının kendine özgü kokusunu ve tadını veren ana bileşeni sinnamaldehitin, aynı zamanda vücudun ilaçları çok daha hızlı işlemesini sağlayan reseptörleri harekete geçirerek ilaçların etkinliğini azalttığı bulundu.
Araştırmalar, kan sulandırıcı ilaçlar gibi bazı ilaçlarda tarçının hızlandırdığı metabolizma hızının ilacın etkisini daha da kötüleştirebildiğini gösteriyor.
Zerdeçal, bağışıklık güçlendirici aşılardan körilere kadar her şeyde bulunan iltihap önleyici özellikleri nedeniyle uzun zamandır övülüyor.
Prof. Kamdar, ‘Zerdeçalın aktif maddesi olan kurkuminin, ilaçları işleyen karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolize edilme şeklini etkileyebileceğine dair kanıtlar var’ şeklinde açıklama yaptı.
Kamdar şöyle devam etti: ‘Bu, potansiyel olarak antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve bazı antibiyotiklerle etkileşime girebileceği anlamına geliyor.’
Zencefil, mide bulantısı önleyici ve iltihap giderici etkileriyle övülen bir diğer yaygın baharattır. Ancak Prof. Kamdar, aktif bileşenlerinin vücudun ilacı işleme yeteneğini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.
Bazı araştırmalar, yüksek dozda zencefilin kan şekerini düşürebileceğini, bunun da diyabet ilaçlarının etkisini artırarak ölümcül hipoglisemi riskine yol açabileceğini öne sürüyor.
Kamdar, zencefilin aynı zamanda hafif bir kan sulandırıcı etki de gösterebileceğini sözlerine ekledi.
DailyMail