Araştırma: Balık yağı takviyeleri sağlıklı yetişkinlerde  kalp hastalığı ve felç riskini artırabiliyor.

0

Araştırma: Balık yağı takviyeleri sağlıklı yetişkinlerde  kalp hastalığı ve felç riskini artırabiliyor.

Zengin bir omega 3 yağ asitleri kaynağı olan balık yağı, genellikle kardiyovasküler hastalıkların gelişimini önlemek için diyet önleyici olarak tavsiye edilir.

Bulgular, balık yağı takviyelerinin düzenli kullanımının kardiyovasküler sağlık, hastalığın ilerlemesi ve ölümde farklı rollere sahip olduğunu gösterdi.

Ancak yeni araştırmalar, popüler takviyeyi almanın aslında sağlıklı yetişkinlerde kalp hastalığı ve felç olasılığını artırabileceğini, hastalık geçmişi olanlarda ise riski azaltabileceğini öne sürüyor.

415.000’den fazla Britanyalının katıldığı çalışma, balık yağı takviyeleri ile ölüme neden olan yeni atriyal fibrilasyon, kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği vakaları arasındaki ilişkileri inceledi.

Bu takviyelerin potansiyelini, iyi kalp sağlığından atriyal fibrilasyonun ikinci aşamasına, kalp krizi ve ölüm gibi üçüncü aşama majör kardiyovasküler olaylara ilerleme riski açısından değerlendirdiler.

Yaşları 40-69 arasında değişen katılımcıların yaklaşık üçte biri (130.365) düzenli olarak balık yağı takviyesi kullandıklarını söyledi; bunların arasında çok sayıda yaşlı, beyaz ve kadın da var.

Alkol alımı ve yenen yağlı balıkların yağsız balıklara oranı da daha yüksekti; sigara içenlerin ve yoksun bölgelerde yaşayanların oranları ise daha düşüktü.

12 yıl sonraki takip sırasında, 18.367 kişide anormal kalp ritmi atriyal fibrilasyonu gelişti, 22.636 kişide kalp krizi, felç veya kalp yetmezliği yaşandı ve 22.140 kişi öldü.

BMJ Medicine’de yayınlanan bulgulara göre, kalp yetmezliği gelişenlerden 2.436’sı öldü, 2.088’i felç geçirdi ve 2.098’i kalp krizinden sonra öldü.

Bulgular, balık yağı takviyelerinin düzenli kullanımının kardiyovasküler sağlık, hastalığın ilerlemesi ve ölümde farklı rollere sahip olduğunu gösterdi.

Hiçbir hastalık belirtisi olmadan bunları düzenli olarak kullananlarda atriyal fibrilasyon gelişme riski yüzde 13, felç riski ise yüzde 5 daha yüksekti.

Çalışma, balık yağı takviyelerinin sağlıklı yetişkinler tarafından alınması durumunda kalp hastalığı ve felç riskini artırabileceğini gösterdi.

Çin’deki Sun Yat-Sen Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, balık yağının dozajı ve formülasyonunun kaydedilmemiş olması da dahil olmak üzere çalışmanın sınırlamalarını kabul ediyor; uzmanlar, bunun sonuçların anahtarı olabileceğini öne sürüyor.

Yine de şu sonuca varıyorlar: ‘Balık yağı takviyelerinin düzenli kullanımının, kardiyovasküler hastalıkların ilerlemesinde farklı rolleri olabilir.