Roket Saldırısı Provası, Gerçek Füzelerle Uçan Uçaklar. Doğu Çin Denizi Isındı

0

Roket Saldırısı Provası, Gerçek Füzelerle Uçan Uçaklar. Doğu Çin Denizi Isındı

Çin, hak iddia ettiği Tayvan adası çevresinde iki günlük “cezalandırma” tatbikatına başladı. Adaya füze saldırısı provası yapıldığı, tatbikata katılan Çin savaş uçaklarının canlı füzelerle ve canlı bombalarla uçtukları bildirildi.

Çin’in tatbikatı “cezalandırma” olarak tanımlaması, Tayvan’daki seçimlerin ardından göreve gelen yeni devlet başkanı Lai Ching-te ve yeni yönetime tepkisinin bir ifadesi.

Çin devlet televizyonu CCTV’de yayımlanan habere göre, tatbikatta bombardıman uçakları da Tayvan’ın doğusundaki sularda donanmaya bağlı gemilerle koordineli olarak saldırı tatbikatı yaptılar.

Tayvanlı yetkililer, Çin Halkın Kurtuluşu Ordusu’nun tatbikatında üçüncü tarafa ait gemilere yönelik saldırı provaları yapıldığını bildirdiler.

Tayvan Ordusu da Çin’in tehditkar tatbikatına alarma geçerek yanıt verdi. Tayvan savaş uçakları da canlı füzeler ve canlı bombalarla devriye uçuşları yaptılar.

Bu arada ABD Donanması adına yapılan açıklamada, bölgedeki bütün aktivitelerin dikkatle izlendiği belirtildi. Bölgeden sorumlu 7’inci Filo’dan bir yetkili, donanmanın “bölgedeki saldırganlığı caydırma sorumluluğunu çok ciddiye aldığını bildirdi.

ABD, Tayvan’ı resmi olarak tanımıyor ancak adaya silah sağlıyor.

Çin, demokratik düzenle yönetilen Tayvan’ı kendi toprağı olarak görüyor ve yeni seçilen devlet başkanı Lai Ching-te’yi “ayrılıkçı” olmakla suçluyor. Çin Komünist Partisi, Devlet Başkanı Lai’nin Çin ve Tayvan’ın birbirine bağlı olmadığı yolundaki açıklamasını şiddetle eleştirmişti.