ABD VE İNGİLTERE YEMENDEKİ HUSİ HEDEFLERİNE SALDIRDI

0

ABD VE İNGİLTERE YEMENDEKİ HUSİ HEDEFLERİNE SALDIRDI

ABD ve İngiltere Kızıldeniz’den geçen ticari gemilere saldıran Yemen’deki İran yanlısı Husi hedeflerine denizden ve havadan ortak harekat yaptı.

Hedefler uçaklardan atılan bombalarla, savaş gemilerinden ve denizaltıdan atılan güdümlü füzelerle vuruldu. Bir ABD yetkilisi Yemen’de 12’den fazla Husi hedefininin vurulduğunu bildirdi.

Yemen’deki görgü tanıkları da, ülkede Husilerin kontrol ettikleri askeri tesislerin ve üslerin vurulduğunu bildirdiler. Husi sözcüsü de saldırıyı doğruladı.

Yemen’de ülkenin büyük bir bölümünde kontrolü elinde bulunduran Husiler, Gazze’deki savaşta İsrail ve destekçilerine tepki olarak Suveyş Kanalı’nı kullanmak üzere Kızıldeniz’den geçmekte olan ticari gemilere saldırılar yapmaktaydı. Saldırılar insansız hava araçlarıyla veya füzelerle gerçekleştirilmekteydi. Bu süreç yüzünden bazı büyük uluslararası nakliyat şirketleri Asya ile Avrupa arasındaki güzergahta Kızıldeniz-Suveyş Kanalı rotasından vazgeçmişlerdi. ABD de Kızıldeniz’deki ticaret güvenliğini korumak amacıyla ortak bir deniz gücü oluşturmuştu. Kızıldeniz-Suveyş Kanalı rotası dünya ticaretinin %15’inin güzergahı olma niteliğini taşıyor.

Saldırı, İsrail Hamas savaşının genişlemesi olarak yorumlanıyor. İran saldırıyı kınadı. ABD Kızıldeniz saldırılarının arkasında olduğunu belirttiği İran’ı suçladı. Yemen’deki iç savaşta İran yanlısı Husilerle savaşan merkezi hükümetin destekçisi Suudi Arabistan, itidal ve savaştan kaçınma çağrısı yaptı. Rusya durumun Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi’nde ele alınması için acil toplantı talebinde bulundu.