📽️ JAPONYA’DAKİ DEPREM ÜLKEYİ BÜYÜTTÜ; ANA KARA ASYA’YA YAKLAŞTI

0

📽️ JAPONYA’DAKİ DEPREM ÜLKEYİ BÜYÜTTÜ; ANA KARA ASYA’YA YAKLAŞTI

Japonya’da 1 Ocak günü ülkenin orta batı sahilinde meydana gelen Noto Yarımadası merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremin kıyı şeridini batıya doğru genişlettiği belirlendi.

Durumu bölgenin depremden önceki ve sonraki uydu görüntülerini karşılaştıran ve sahada da araştırmalar yapan Japonya Jeo-uzamsal Bilgi Kurumu ile Tokyo Üniversitesi bilim ekipleri saptadı.

 Uydu görüntüsü analizleri ve yerdeki araştırmalar, deniz tabanının kıyı boyunca 4 metre yükseldiğini ortaya koydu; yeni plajlar belirdi. Bazı yerlerde kıyı şeridi 250 metre genişledi. Araştırmacılar, merkez üssü alanın deprem öncesi ve sonrası uydu fotoğraflarını bir araya getirerek alan genişlemesinin hareketli görüntüsünü de oluşturdular.

Ortaya çıkan durum, büyük jeolojik yer değiştirme sonucu hem deniz tabanının yükselmesini hem de depremin hareket yönüne bağlı olarak yerin batıya doğru ilerlemesini gösteriyor. Ayrıca Japonya ana adası kütle olarak Asya kıtasına biraz daha yaklaşmış oluyor. Bölgenin henüz tamamı incelenmedi. Araştırma devam ediyor.

Bölgedeki bir balıkçı limanında beton bloğun hemen yanında deniz tabanının yükselmesiyle oluşan yeni kara parçası görülüyor

Japonya’nın ana adası olan Honshu’nun doğusundaki tektonik plakalardan güneyde olanı  adayı kuzey batı doğrultusunda yılda 4,5 santim ittiriyor. Kuzeydeki plaka ise Japonya ana karasına yine aynı doğrultuda yılda 8,3 santim baskı yapıyor.

İskoçya Aberdeen Üniversitesi’nden Rob Butler’ın hazırladığı, Honshu adasının maruz kaldığı güçleri gösterir haritalı grafik.

Japonya’da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle ölenlerin sayısının 100’ü geçtiği belirtiliyor.