ABD YÖNETİMİ GAZZE NEDENİYLE İÇİN İÇİN KAYNIYOR

0

ABD YÖNETİMİ GAZZE NEDENİYLE İÇİN İÇİN KAYNIYOR

ABD Hükümeti’nin İsrail-Hamas savaşıyla ilgili tutumuna karşı yönetim içinde muhalefet seslerinin seviyesi giderek yükseliyor.

Son olarak Eğitim Bakanlığı’ndan bir yetkili olan Tarık Habaş, Biden yönetiminin politikasını eleştirerek istifa etti. Habaş, ABD Eğitim Bakanı’na yazdığı mektupta   insan hakları uzmanları İsrail’in Gazze’de yaptığını soykırım olarak tanımlarken Beyaz Saray’ın vahşeti görmezden gelmesine sessiz kalamayacağını belirtti.

Tarık Habaş’ın Filistin kökenli bir ABD vatandaşı olması yönetime karşı muhalefetin boyutu konusunda yanlış bir algı yaratabilir. Buna karşılık Biden hükümetinin Gazze’de olanlara karşı tutumu konusunda yönetimdeki çok sayıda personel ile orta ve üst düzey yöneticiler arasında kendini belli eden ciddi bir muhalefet var.

3 Aralık Çarşamba günü Biden’in başkanlık seçimleri kampanyasını yürüten 17 yetkili kamuoyuna açık bir mektup yazarak ABD Başkanı’nın Gazze politikası nedeniyle oy kaybettiğini duyurdu. Mektupta Biden’in yeniden seçilmesi için gönüllü çalışanların büyük kitleler halinde istifa ettikleri vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Josh Paul, Biden yönetiminin İsrail’i körü körüne desteklemesi nedeniyle istifa ettiğini açıklamıştı.

Bakanlığın iç yazışmalarında eleştiri içerikli mesajlar olduğuna dair haberler yapılmış, Dışişleri Bakanı Antony Blinken de bakanlık içinde İsrail politikasıyla ilgili muhalefet olduğunu kabul etmişti.

Ayrıca ABD Ulusal Kalkınma Ajansı USAID’ten 1000 görevli yine açık bir mektup yayımlayarak Biden yönetiminin acil ateş kes çağrısı yapmasını istemişti.

Biden yönetiminde görevli bazı personelin, Beyaz Saray karşısındaki protesto gösterilerine katıldıkları gözlenmişti.