Bazı cilt rahatsızlıkları için kullanılan kremler, kemiklerde inceltme sorununa yol açabiliyor.

0

Bazı cilt rahatsızlıkları için kullanılan kremler, kemiklerde inceltme sorununa yol açabiliyor.

Yeni araştırmalara göre, milyonlarca kişi tarafından egzama gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan yüksek dozda ilaçlar, kemik inceltici hastalık olan osteoporoz riskini önemli ölçüde artırıyor.

Araştırmacılar, 8.000 hastanın tıbbi kayıtlarına bakıldığında, kortikosteroid (kan damarlarını daraltan ve iltihabı azaltan kremler ve merhemler) kullananların beş yıl içinde osteoporoza yakalanma ve kırık yaşama riskinin yüksek olduğunu buldu.

Kadınların erkeklere göre sorunlara daha yatkın olduğu ortaya çıktı. Birleşik Krallık’ta 50 yaş üstü her iki kadından ve beş erkekten birinin hayatının bir noktasında osteoporotik kırık geçireceği tahmin edilmektedir.

Son derece etkili ve son derece güvenli olmasına rağmen kortikosteroidler, yanlış uygulandığında ciddi yan etkilere neden olabileceğinden kısa süreli kullanım için tasarlanmıştır. İlaçlar vücudun kemikleri oluşturmak için kalsiyum ve D vitamini kullanma şeklini değiştirerek kemik kaybına, osteoporoza ve kırık kemiklere yol açabilir.

Dailymail