TÜRKİYE’DE ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 78,6

0

TÜRKİYE’DE ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 78,6

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ile Avrupa İlaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu’nun iş birliğinde hazırlanan Türkiye İlaç Sektörü Raporu’nda yer alan OECD verilerine göre, Türkiye, son 40 yılda yaşam süresinde en çok artış gösteren ülkeler arasında bulunuyor. Türkiye’de 80li yıllarda ortalama ömür 65 yaş civarında iken 2022’de bu veri 78,6 oldu. Türkiye, Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü OECD’de karşılaştırma yapılan 34 ülke arasında en düşük ölüm oranı açısından 18’inci ülke konumunda.


Dünyada ortalama ömrün en uzun olduğu ülke beklendiği gibi Japonya. Japonların ortalama yaşam süreleri 84,5. Japonya’yı İsviçre, Güney Kore ve Avustralya izliyor. Türkiye ortalama ömür açısından OECD içinde Çekya, Estonya ve ABD’den daha iyi durumda.

Türkiye’de ölüm oranı 100 bin kişide 969 olarak saptandı. Ölüm nedenleri arasında inme kaynaklı ölüm sayısı 100 binde 384 oldu. Kanserden ölümler ise 100 binde 154 olarak belirlendi. Türkiye’de birim nüfusa göre kanser kaynaklı ölüm sayısının diğer ülkelere göre daha düşük olduğu gözlendi.


BEBEK ÖLÜMLERİNDE KÖTÜ DURUMDAYIZ

Ortalama ömrün yükselmesi açısından 1980li yıllardan bu yana ciddi bir sıçrama gösteren Türkiye, yeni doğan ölümleri konusunda hala kötü durumda. Avrupa’da veya gelişmiş ülkelerde yeni doğan ölümleri 1,000 yeni doğumda 1 ila 3 arasında iken Türkiye’de bu sayı 9,1. OECD ülkelerinde en yüksek yeni doğan sayısı binde 16,5’la Kolombiya. Türkiye, yeni doğan ölümlerinde Kolombiya, Meksika, Brezilya ve Kosta Rika’dan sonra en kötü 5’inci ülke.