GAZZE BOMBARDIMANI TARİHİN EN YIKICILARINDAN BİRİ OLDU

0

GAZZE BOMBARDIMANI TARİHİN EN YIKICILARINDAN BİRİ OLDU

Associated Press Haber Ajansı’nın derlediği veriler ve uzmanlardan aldığı görüşlere göre, Gazze’nin İsrail tarafından bombalanması, İkinci Dünya Savaşı’nda müttefiklerin Almanya’yı bombalamasından daha yıkıcı oldu.

Gazze’de öldürülen sivil Filistinli sayısı 20,000’i geçerken bölgenin kuzeyinde binaların 3’te 2’si yıkıldı. Gazze’nin güneyinde ise yıkım oranı %25 oldu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Gazze’nin bütününde okulların %70’i bombalandı ve yıkıldı. Kalan 56 hasarlı okulsa yerlerinden olmuş siviller için barınak işlevi görüyor. Bombardımanlarda 110 cami ve 3 kilise yıkıldı.

2’NCİ DÜNYA SAVAŞINDA ALMANYA’NIN UĞRADIĞI YIKIMDAN 3 KAT FAZLA

AP Haber Ajansı, Gazze bombardımanının tarihteki yerini vurularken karşılaştırmalı örnekler verdi. Buna göre, İsrail’in Gazze bombardımanı, Suriye iç savaşında Halep’in, Irak’ta İşid’e karşı Musul’un ve Ukrayna’da Mariupol’un bombardımanından daha şiddetli ve acımasız oldu. En dikkat çekici karşılaştırma ise II. Dünya Savaşı’nda Allmanya’nın müttefikler tarafından bombalamasıydı. 1942 ile 1945 yılları arasında müttefikler Almanya’nın 51 kentini ve kasabasını bombalamıştı. Bu bombardımanlarda yıkım %40-50 civarındaydı. Almanya’daki toplam yıkım ise %10’du. Oysa toplam 360 kilometrekarelik Gazze’de 2 buçuk ayda toplam yıkım %33 oldu.

Bir Amerikalı savaş tarihçisine göre, Gazze’deki bombardıman gelmiş geçmiş en şiddetli ve aşırı sivil cezalandırmalardan biri olarak tarihe geçecek.