KIZILDENİZ GÜZERGAHI TEHLİKELİ OLDU. PETROL FİYATLARI ARTACAK ENDİŞESİ

0

KIZILDENİZ GÜZERGAHI TEHLİKELİ OLDU. PETROL FİYATLARI ARTACAK ENDİŞESİ

Kızıldeniz’de Bab El Mendep Boğazı’nda Yemen’deki İran yanlısı Hutilerin petrol tankerleri başta olmak üzere ticari gemilere drone veya füzelerle saldırıları ham petrol nakliyesine sekte vuruyor. Küresel emtia piyasalarında ve başat ekonomilerde endişe var. ABD bölgede yeni bir uluslararası operasyon için harekete geçti.

Dünyanın en büyük deniz nakliye firması Maersk şirketi, Kızıldeniz ve Suveyş Kanalı güzergahındaki seferleri durdurdu. Maersk gemileri Avrupa’ya ulaşmada Afrika kıtasının güneyindeki Ümit Burnu’ndan dolaşacak. Bu durum yolun 6,500 kilometre, taşıma süresinin de 10 gün uzaması ve nakliyede ciddi maliyet artışı anlamına geliyor.

Yemen’deki iç savaşın taraflarından İran yanlısı Huti güçleri, İsrail-Hamas savaşı gerekçesiyle İsrail’e taşımacılık yapan gemilere drone veya balistik füzelerle saldırmaya başlamıştı. Bu saldırılarda İsrail’le alakası olmayan gemiler de hedef olmuştu.

Bir süre önce küresel petrol devlerinden BP, Huti tehdidi nedeniyle Kızıldeniz’den nakliye operasyonlarını askıya aldığını açıklamıştı. Maersk ve BP’nin yanısıra irili ufakla birçok armatörlük firması Bab el Mendeb Boğazı- Suveyş Kanalı güzergahını kullanmayı durdurmuş durumda.

Olaylar ve sonuçları küresel ham petrol fiyatlarının en düşük olduğu sırada meydana geldi. Küresel ham petrol referans değeri Brent petrolün varil fiyatı 78 dolara kadar düşmüş durumdaydı. Son gelişmeler ham petrol fiyatında %1’lik bir artışa neden oldu. Analistler sorun devam ederse ham petrol fiyatlarının daha da artacağından eminler.

Kızıldeniz güzergahı sadece ham petrol nakliyesi açısından önem taşımıyor; dünyadaki ticari nakliyenin %12’si Kızıldeniz ve Suveyş Kanalı güzergahından yapılıyor. Bu güzergahtan nakledilen malların yıllık toplam değeri 1 trilyon dolara ulaşıyor.


ABD YENİ BİR ULUSLARARASI OPERASYON KURUYOR

Durum, ABD’yi harekete geçirdi ve Birleşik Devletler Kızıldeniz güzergahındaki gemileri korumak için yeni bir uluslararası operasyon başlattı. Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, Bahreyn, Norveç ve İspanya savaş gemileriyle operasyona katılacaklarını açıkladılar. ABD’nin 2 savaş gemisi bölgede ticari nakliyeyi korumak için görev yapıyor.