BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GAZZE’DE ATEŞKES TALEP ETTİ; BIDEN İSRAİL’İ UYARDI

0

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GAZZE’DE ATEŞKES TALEP ETTİ; BIDEN İSRAİL’İ UYARDI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze’de acil ateş çağrısı yapılan karar tasarısını kabul etti.

Genel Kurul’da üye ülkelerin 4’te 3’ü ateşkes çağrısının lehinde oy kullandı. ABD dahil 10 ülke ateşkes çağrısına karşı çıktı. Birleşik Krallık dahil 23 ülke ise çekimser kaldı.

Toprakları, Rusya’nın saldırısı altında olan Ukrayna’nın çekimser kalması dikkat çekti. Avrupa’dan Avusturya ve Çekya ise ateşkese karşı oy kullandı.

BM Genel Kurulu’nda oylama sonucunu gösteren pano. Yeşil işaretli ülkeler kabul, kırmızılar red ve sarılar çekimser.

Ateşkes çağrısı önerisi Kanada, Avustralya ve Yeni Zellanda’nın ortak girişimiyle yapılmıştı. Üç ülke liderinin imzasını taşıyan ortak bildiride “Filistinli sivillerin sürekli acı çekmesi Hamas’ın yenilgiye uğratılmasının bedeli olamaz” denilmişti.

 Oy birliği ile de olsa Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan kararların bağlayıcılığı bulunmuyor.


BIDEN’DAN İSRAİL’E: “AYRIM GÖZETMEKSİZİN BOMBALIYORSUNUZ”

ABD’nin BM’deki daimi temsilcisi hükümetinin tavrı doğrultusunda ateşkes çağrısına karşı oy kullanırken Başkan Joe Biden İsrail’i “dünyanın desteğini kaybediyorsunuz” diye uyardı.

Biden Washington’daki bir seçim etkinliğinde sözü Gazze’deki duruma getirdi; “İsrail’in güvenliği ABD’ye bağlı olabilir; ABD’den daha fazlasına da sahip. Avrupa Birliği var, Avrupa var, dünyanın çoğu var. Fakat ayrım gözetmeksizin gerçekleşen bombalamalar nedeniyle bu desteği kaybetmeye başlıyorlar” diye konuştu.

Biden’in bu sözleri, İsrail’e yönelik olarak en “sert” eleştiri olarak yorumlandı.