📽️Dünyada sadece Niğde’de yaşıyor, ‘Toros kurbağası’ ilk kez görüntülendi!

0
Dünyada sadece Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki Karagöl, Çinigöl ve Eğri Göl’de yaşayan Toros kurbağası su altında ilk kez görüntülendi.
Dr. Öğretim Üyesi Baybars Sağlamtimur tarafından su altında fotoğraflan Toros kurbağasının nesli tükenme tehlikesi altında.
 

‘Toro’ takma adı ile bilinen, Bolkar Dağ silsilesinde 2 bin 600-2 bin 750 metre rakımda yer alan Karagöl, Çinigöl ve Eğri Göl’de yaşayan Toros kurbağası (Rana Holtzi), nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi’ne (IUCN Red List) göre yüksek düzeyde tehdit altında bulunuyor.

Uluslararası Bern sözleşmesi de dahil çeşitli sözleşmelerle koruma altında bulunan Toros kurbağasını su altı ve su üstünde fotoğraflayan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görevli ve Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu Fotoğraf Sanatçısı (AFIAP) Dr. Öğretim Üyesi Baybars Sağlamtimur açacağı sergi ile fotoğrafları sergileyecek.

Toros kurbağası, Türkiye’nin Niğde ili Ulukışla ilçesi sınırları içerisindeki Toros Dağları’nda yaşayan bir kurbağa türüdür. Dünya’da yalnızca bu bölgede yaşar ve endemik bir türdür.

Toros kurbağası, ortalama 6-7,5 cm uzunluğunda, küçük bir kurbağadır. Sırtı, sarımsı kirli yeşil, sarımsı pembe veya gri-yeşil renktedir. Üzerinde siyahımsı yeşil bazen siyah veya kahverengi lekeler bulunur. Karın tarafı ise beyaz veya krem rengidir.

Toros kurbağası, yüksek rakımlı dağlarda yaşar. 2500-3000 metre yükseklikteki göllerde ve akarsularda bulunur. Böcekler ve diğer küçük eklembacaklılarla beslenir.

Toros kurbağası, Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından biridir. Korunması için çalışmalar yapılmaktadır.

Kaynak: Gerçek Gündem