YOĞURDUN BİR FAYDASI DAHA! KONU ENDİŞE BOZUKLUĞU VE DEPRESYON 

0

YOĞURDUN BİR FAYDASI DAHA! KONU ENDİŞE BOZUKLUĞU VE DEPRESYON 

✍️Oğuz HAKSEVER

ABD’deki Virginia Üniversitesi Noroloji Bilimleri Bölümü’nden bilim insanlarının yaptıkları bir çalışmada Lactobacillus bakterisinin beynin stresi yönetmesine yardımcı olduğunu saptandı. Çalışmada ayrıca söz konusu bakterinin potansiyel olarak depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi zihinsel sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına engel olduğu sonucuna varıldı. 

Uzmanlar, bu sonuçları endişe bozukluğu, depresyon ve diğer zihinsel sağlık durumlarını tedavi edecek yeni yöntemlerin önünü açabileceğini belirtiyorlar.

Bilim insanlarına göre, elde edilen bulgular bağırsakla beyin arasındaki ilişkiye ve beslenmenin zihinsel sağlık üzerindeki etkisine dair kanıtları destekler nitelikte.

YOĞURTTA BOLCA BULUNAN BAKTERİ 

Lactobacillus adlı yararlı bakteri özellikle yoğurtta bolca bulunuyor.

Lactobacillus, bağırsakta bol miktarda bulunduğunda ruh hali düzenlemesinde önemli rol oynayan serotonin ve gama-aminobutirik asit (GABA) gibi nöro aktarıcıların üretimini artırıyor.

Virginia Üniversitesi’ndeki bilim insanları Lactobacillus bakterisinin saptadıkları etkisine fareler üzerinde yaptıkları deneylerle ulaştılar.

Bu araştırmanın önemi şöyle tanımlanıyor: “Gelecekte tedavi amaçlı olarak depresyon riski taşıyan kişilere Lactobacillus içeren bir probiyotik takviyesi verilebilir.

“İKİNCİ BEYİN” TANIMI İYİCE GÜÇLENİYOR

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren uzmanlara göre, Lactobacillus’a ilişkin bulgular, bağırsak sağlığı ile zihinsel refah arasındaki bağlantıya değerli bilgiler katıyor.

Uzmanların bir uyarısı var: “İyi ruh hali ve zihinsel refah için tek başına Lactobacillus takviyesi yapmak gülünç olur.” Söylenen, ideal olarak günde bir porsiyon fermente gıda tüketmek.

Bağırsak ve merkezi sinir sistemi arasındaki çift yönlü iletişim nedeniyle bağırsaklara “ikinci beyin” deniyor.