ABD İSRAİL’İ BİRAZ ELEŞTİRDİ

0

ABD İSRAİL’İ BİRAZ ELEŞTİRDİ 

Oğuz HAKSEVER

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in İngiliz mevkidaşı David Cameron’la Washington’da yaptığı görüşmeden sonra Gazze’yle ilgili olarak dile getirdikleri batı medyasında “bugüne kadarki en güçlü eleştiri” olarak yorumlandı.

Blinken İsrail’in Gazze’de sivillerin korunmasına öncelik vermesinin zorunlu olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, “İsrail’in sivilleri koruma niyetiyle bunun fiili sonuçları arasında ciddi bir boşluk var” diye konuştu. Bu sözler, batı medyasının yayın organlarında ve ajanslarda ABD’nin Gazze’deki savaşla ilgili olarak İsrail’e yönelik en net ve güçlü eleştiri olarak değerlendiriliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, hafta sonu İsrail’den başlayarak bölgede bir dizi temasda bulunacak. ABD’nin bu temaslarda yeni bir ateş kes ihtimalini zorlayacağı belirtiliyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında yaklaşık 17,200 sivilin öldüğü belirtiliyor. Ölenlerin %70’ kadınlar ve çocuklar. Yaralı sayısı ise 46,000.

BM GÜVENLİK KONSEYİ ATEŞ KES İÇİN TOPLANIYOR

Bu arada duyarlı dünya pek umutlu olmasa da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gazze’yle ilgili olarak önemli bir toplantı ve oylama yapılacak. BM Genel Sekreteri Antonio Guiterres, genel sekreterlerin on yıllardır kullanmadıkları bir yetkiye atıfta bulunarak Güvenlik Konseyini toplantı’ya çağırmıştı. Genel Sekreter, BM Güvenlik Konseyi üyelerine mektup yazarak BM Şartı’nın 99’uncu maddesine atıfta bulunmuştu. Söz konusu madde, Genel Sekreter’e küresel barış ve güvenliğin tehdit altında olması gerekçesiyle Güvenlik Konseyi’ni toplama yetkisi veriyor. Genel Sekreter Guiterres bu madde uyarınca Gazze’de insani ateş kes öneriyor.

Gazze’de BM Güvenlik Konseyi kararıyla ateş kes girişimleri, ABD’nin vetosuyla bugüne kadar başarısız olmuştu.