KİLO VERMEDE YENİ YÖNTEM: ÇITIR VE SERT GIDA

0

KİLO VERMEDE YENİ YÖNTEM: ÇITIR VE SERT GIDAm

Beslenme uzmanları ve gastroenterologlar yaptıkları araştırmayla çıtır ya da sert ve çiğnenmesi gereken gıdaları tüketmenin kilo vermeye önemli katkısı olduğunu ortaya koydular.

Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’ndeki bir ekip tarafından yürütülen çalışmanın ayrıntıları ve sonuçları, Amerikan Beslenme Derneği’nin bilimsel yayını The Journal of Nutrition ‘da yayımlandı.

HER ÖĞÜNDE 300 KALORİ DÜŞÜK ALIM MÜMKÜN

Araştırmada sert dokuya sahip yiyeceklerden oluşan öğünleri yiyenlerin %26 daha az kalori aldıkları saptandı. Çıtır diye tanımlanabilecek veya çiğnenmesi gereken sert dokulu gıdaları tüketenlerin 300 birim daha az kalori aldıkları belirlendi.

Öğünlerde sert dokuya sahip gıdalara ağırlık vermek, yeme hızını yarı yarıya düşürüyor. Yeme hızındaki bu yarı yarıya düşüş, alınan gıda miktarını %20 azaltıyor. Ayrıca yavaş yemek daha çabuk doyma hissine neden oluyor.

Sert dokulu yiyecekleri seçmek için uzmanlığa gerek yok ama bilimsel makalede bazı örnekler de verilmiş. Konserve meyve yerine taze, sert meyve; normal yumuşak yoğurt yerine sert veya süzme yoğurt, patates püresi yerine pirinç pilavı ya da yumuşak dokulu salatalar yerine lahana salatası gibi salatalar gibi…