BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ. GAZZE’DE GAZETECİ KIYIMI YAŞANIYOR.

0

BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ. GAZZE’DE GAZETECİ KIYIMI YAŞANIYOR.

Oğuz HAKSEVER

İsrail Hamas savaşında daha 60 gün dolmadan 60 gazeteci görev başında hayatını kaybetti.

Bu daha önce hiçbir savaşta görülmemiş bir durum. 1955-1975 yılları arasında 20 yıl devam eden Vietnam Savaşı’nın tamamında bu kadar gazeteci hayatını kaybetmişti. Ortadoğu’daki diğer kanlı savaşlarda da bu kadar can kaybı olmadı. 

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Anthony Bellanger, AP’ye verdiği demeçte, İsrail Hamas savaşını gazeteci ölümleri açısından “kıyaslanamaz bir çatışma” olarak tanımladı; “klasik bir savaşta Suriye’de, Irak’ta, eski Yugoslavya’da bu tür bir katliam görmedik” dedi.

Gazeteci ölümleri o kadar düşündürücü boyutta ki, Gazze’de ateş kesin bittiği 1 Aralık Cuma gününden 5 Aralık Salı gününe kadar 4 gazeteci hayatını kaybetti.

ÖZELLİKLE BOMBARDIMANDA KATLEDİLİYORLAR

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Serketeri’nin verdiği bilgiye göre, ölen 60 gazetecinin 51’i Filistinli. Ölenlerin çoğu İsrail bombardımanında can verdi.

Gazze’de savaş başlamadan önce bölgede 1,000 gazeteci çalışmaktaydı. 

Filistin Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır Ebu Bekir, bütün meslektaş acılarına rağmen Gazze’de hayatta kalanların çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Durumlarını şöyle özetledi:

“Aileleri öldü ama çalışmaya devam ettiler. Evleri yok; çalışmayı sürdürüyorlar. Yiyecekleri yok; güvenlikleri olmamasına rağmen çalışıyorlar. Aileleri yaşıyorsa da onlarla birlikte değiller. Çünkü haberin yoğun olduğu yerlerde mesela hastanelerde görev yapıyorlar ve uyuyabilirlerse hastanelerde uyuyorlar”