6.4 C
Türkiye
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
Ana Sayfa Dünya Almanya’da ‘çifte vatandaşlık’ sona erdi!

Almanya’da ‘çifte vatandaşlık’ sona erdi!

0

Almanya’da göç ve vatandaşlık işleri karıştı.

2023’te kaçak gelip iltica isteyen Türk sayısının rekorlar kırması, Afgan ve Suriyeli’lerdi geçmesinin ardından hükümette ‘yasa dışı göç krizi’ çıktı. Eyalet seçimlerinde aşırı sağcı parti AfD oy patlamasıyla Schengen askıya alındı ve sınırlarda kontroller başladı.

Bu gelişmelerin ardında hükümet ortağı Liberaller (FDP), daha önce kararlaştırılan ‘hızlı ve çifte vatandaşlık getiren yasa’ya karşı çıktı. Gelenlere bir de hızlı vatandaşlık verilerek, AfD’nin daha da patlayacağı korkusu başladı ve hükümet yasayı İçişleri Komisyonu’na geri gönderdi. Bu arada, sadece bir bölgeye gelen göçmenlerden iltica isteyenler arasındaki Türk oranı yüzde 70’i aştı.

Göç krizinin ardından, bir de ülkeye kaçak girenlere, üç veya en geç beş yılda çifte vatandaşlık tanınacak olmasına kamuoyu desteği de yüzde 30’lara düştü. Bunun üzerine ülkede yaşayan Türkler’e sınırsız çifte vatandaşlık ve yeni gelenlere de hızlı vatandaşlığın önünü açan ‘Yeni ve Hızlı Vatandaşlık Yasası- Schnelle Einbürgerung), meclisten geçmedi.

Yasa, İçişleri Komisyonuna geri gönderildi.