“YAŞAM TARZINDA 7 DEĞİŞİKLİK KANSER RİSKİNİ %30 AZALTIYOR”

0

“YAŞAM TARZINDA 7 DEĞİŞİKLİK KANSER RİSKİNİ %30 AZALTIYOR”

İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi Toplum Sağlığı Enstitüsü’nden araştırmacılar, dünyanın önde gelen 2 kanser kuruluşunun, Dünya Kanser Araştırmaları Fonu ve Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün kansere karşı tavsiyelerini ele aldılar. Bu tavsiyelerin ne gibi sonuçlar verdiğini ne kadar haklı olduğunu değerlendirdiler. Birleşik Krallık’ta ortalama yaşları 56 olan yaklaşık 95 bin kişinin 11 yıllık verileriyle söz konusu tavsiyeleri bir araya getirdiler. Sonuçta bütün kanser çeşitlerinde riski %30 azaltacak 7 yaşam tarzı değişikliği saptadılar.


EN BAŞTA BESLENME YER ALIYOR

Biomed Central adlı dijital bilim yayınında yer alan makaleye göre bu yaşam tarzı değişikleri şunlar:

-Beslenme

-Şekerli hazır içeceklerden kaçınmak

-Takviyeleri ticari haplardan değil gıdalardan almak

-İdeal kiloya sahip olmak

-Fiziksel aktivite 

-Alkol tüketimini en aza indirmek

-Çevre kirleticilerden ve kimyasallardan korunmak

“YEŞİLE TURPGİLLERE, TAM TAHILA YÖNELİN”

Araştırmada bu temel yaşam tarzı değişiklikleri içinde alt başlıklar da veriliyor. Bu alt başlıkların en önemlileri beslenme ana başlığı altındakiler. Bu alt başlıkları şöyle sıralamak mümkün:

-Kırmızı eti hafta en fazla 3 porsiyona indirin. İşlenmiş kırmızı et tüketimini iyice sınırlayın.

-Fast food ve hazır yemek tüketiminizi en aza indirin

-Kanser riskini azaltan besinler tüketin. Bunlar ıspanak, lahana, pazı gibi yeşil sebzeler ve sarımsak soğan; brokoli, karnabahar, brüksel lahanası başta olmak üzere turpgiller; yaban mersini, çilek ve böğürtlen başta olmak üzere meyveler; kahverengi pirinç, kinoa, yulaf gibi tam tahıllar; Ceviz ve badem başta olmak üzere kuruyemişler; somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar ve baharatlardan zerdeçal.