AVRUPA’DA GÜVENLİK ENDİŞESİ… AB’DEKİ SERBEST DOLAŞIM BÖLGELERİNDE SINIR KONTROLLERİ YENİDEN BAŞLADI

0

AVRUPA’DA GÜVENLİK ENDİŞESİ… AB’DEKİ SERBEST DOLAŞIM BÖLGELERİNDE SINIR KONTROLLERİ YENİDEN BAŞLADI

Avrupa Birliği’nde sınır bölgelerinde polis kontrollerinin sıkılaştırıldığı hatta kara sınırlarında yeniden kontrol noktaları kurulduğu gözleniyor. AB’de özellikle Shengen sistemine dahil ülkelerin kara sınırlarındaki geçişlerde herhangi bir polis kontrolü yapılmıyordu. Son gelişmenin Ortadoğu’daki gerilimle ilgili olabileceği belirtiliyor. Ayrıca terör riskine dair olasılıkların da göz önüne alındığına dair açıklamalar yapıldı. Shengen kurallarına göre böylesine bir uygulama iç güvenlik ve kamu güvenliği açısından son çare olarak kabul ediliyor.

Avrupa Birliği’nde veya Shengen sistemine dahil üye olmayan ülkelerde durum şöyle:

SHENGEN BÖLGESİNDE KARA SINIRLARINDA PASAPORT KONTROLÜ YAPILIYOR

Almanya, Polonya, Çekya ve İsviçre’den gelenlere yönelik kontrolleri sıkılaştırdı. Berlin yönetimi Avusturya ile olan kara sınırında da kontrol noktalarını yeniden kurdu.

Fransa Shengen üyeleriyle olan sınırlarında kontroller yapmaya başladı.

Avusturya Çekya ile kara sınırında polis kontrolü başlattı. Bunu 6 Aralık’a kadar uzattı. Viyana yönetimi, Slovenya ve Macaristan sınırlarındaki polis kontrollerini de Mayıs 2024’e kadar uzattı.


İtalya Slovenya kara sınırına yeniden polis kontrolü konuşlandırdı.

Danimarka ve Norveç bütün Shengen ülkelerinden gelenlere yönelik olarak deniz ve hava limanlarındaki kontrollerini sıkılaştırdı. Norveç AB üyesi olmamasına rağmen Shengen sisteminde bulunuyor. İsveç de bütün sınır noktalarında kontrollerini artırdı.

Polonya, Slovakya, Slovenya ve Finlandiya da deniz ve hava limanlarındaki kontrolleri sıkılaştırmanın yanısıra ister Shengen’e dahil olsun ister olmasın kara komşularıyla olan sınırlarında sıkı kontroller uygulamaya başladı.