Zeynep Nurten UZER; Hitler’in başkenti Berlin’de, ‘İsrail’e borcumuz yok’ çıkışı 

0

Zeynep Nurten UZER; Hitler’in başkenti Berlin’de, ‘İsrail’e borcumuz yok‘ çıkışı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği ‘Bizim İsrail’e borcumuz yok!’ çıkışını bu kez Almanya’nın başkentinde sarf etmesi tam 12’den vurdu. Bilindiği gibi Berlin,  Hitler döneminde de Almanya’nın başkenti idi.

Dünya basınının da yer verdiği bu sözler İsrail’in işgalleri sürdüğü müddetçe Almanya’nın yumuşak karnına dokunacak.

-İsrail’e yarıyor –

Holokost yani Hitler’in Almanya’sında uygulanan Yahudi soykırımı on yıllar sonra İsrail’in avantajına oluyor.

Oysa 1948 yılında kurulan İsrail Devleti soykırımın faili gördüğü Almanya ve Almanları reddediyordu. O dönemde Almanlar ‘failler’, Almanya ise ‘faillerin ülkesi’ olarak görülüyordu.

Örneğin İsrail pasaportu Almanya hariç geçerliydi. Almanca, halka açık radyo, konser gibi yerlerde yasaktı.

-Tazminat yakınlaşması-

2. Dünya Savaşı’nda yenilen Almanya’nın bölünmesiyle 1949’da kurulan Federal Almanya ile İsrail arasında ilk temas 1951’de oldu.

İsrail 1,5 milyar dolar tazminat istedi. Federal Almanya ile bir yıl süren görüşmeler sonucu bu rakam  3,45 milyar mark (yaklaşık 833 milyon dolar) olarak belirlendi ve 12 yılda ürün teslimi şeklinde ödenmesinde anlaşıldı.

SSCB tarafından kurulan Demokratik Almanya ise Nazi soykırımının asıl kurbanlarının Yahudiler değil komünistler olduğu gerekçesiyle tazminat vermedi.

1952’de imzalanan bu Lüksemburg Anlaşmasıyla Federal Almanya,  Yahudi soykırımının tarihsel sorumluluğunu kabul etmiş oldu.

-İkiyüzlü diplomasi-

Federal Almanya,  özellikle Arap ülkeleriyle olan siyasi ilişkilerinde İsrail’le anlaşmasını ‘ABD baskısı’ ile yaptığı şeklinde açıkladı.  Ancak bu  Washington tarafından yalanlandı.

Bonn yönetimi ‘ikiyüzlü’ eleştirilerine uğradı.

Almanya Şansölyesi Konrad Adenauer,  imzaladığı bu anlaşmayla, Hitler döneminin ardından ülkesinin uluslararası camiaya giriş kartı elde ettiğini söyledi. İsrail’e desteğini artırarak sürdüren Federal Almanya’nın tek çekincesi buna kızacak Arap ülkelerinin Demokratik Almanya ile yakınlaşmasıydı.

-Bu kez soykırıma seyirci-

Almanya Lüksemburg Anlaşması’nın ardından dış politikasını buna göre yönetti, İsrail’le gizli silah anlaşması yaptığı bile ortaya çıktı.

Israil’le diplomatik ilişkisi ise 1965’te kuruldu.

Holokost sorumlusu Almanya şimdi İsrail’e  destek verirken Filistin halkına yönelik soykırıma göz yumuyor.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 21 Kasım 2023

Yazarın Tüm Yazıları