Çığır açan akciğer kanseri hapı, uzmanlar tarafından ‘dünyayı sarsacak’ diye nitelendiriliyor.

0

Çığır açan akciğer kanseri hapı, uzmanlar tarafından ‘dünyayı sarsacak’ diye nitelendiriliyor.

Araştırmalar, ‘dünyayı sarsan’ bir akciğer kanseri hapının, hastalığın tekrarlama riskini yüzde 70’ten fazla azaltabileceğini ve tedaviden sonraki beş yıl içinde ölüm olasılığını yarı yarıya azaltabileceğini gösteriyor.

Yakın zamanda New England Journal of Medicine’de yayınlanan çarpıcı veriler , kanser uzmanlarının osimertinib adı verilen ilacı ‘çığır açıcı’ olarak adlandırmasına yol açtı.

Hap , yaklaşık 60.000 hastayı etkileyen akciğer tümörünün genetik alt tipine sahip olanlar için ABD’de onaylandı .

Kanser tümörleri, tümörlerin büyümesine yardımcı olan EGFR adı verilen bir proteinin salınmasını tetikleyen bir genetik mutasyon tarafından yönlendirilir.

Ancak Tagrisso markasıyla satılan osimertinib, genin gönderdiği sinyallere müdahale ederek proteinin salınmasını engelliyor ve kanser hücrelerini yok ediyor.

New Jersey’deki Hackensack Meridian Health’in göğüs cerrahisi şefi ve merkezi bölge cerrahi başkanı Dr. Faiz Bhora, Fox News Digital’e   ilacın deneme sonuçlarının ‘dünyayı sarsan’ olduğunu söyledi .

‘Geçmişte tıbbi onkologlar yüzde beş ya da yüzde 10 hayatta kalma oranından memnundu; şimdi ise hayatta kalma oranında yüzde 50’nin üzerinde bir iyileşmeden bahsediyoruz.’

Hastalarına ilacı yazan Bhora, kendi muayenehanesinde ‘çığır açıcı’ sonuçlar gördüğünü söyledi.

‘Artık tümörlerinde mutasyon bulunan hastalar için iyi sonuç veren birçok hedefe yönelik tedavimiz var’ dedi.

Dr Bhora şunları söyledi: ‘Akciğer kanserini sadece sigara içenlerin hastalığı olarak düşünürdük. Artık akciğer kanserine yakalanan bireylerin yüzde 30’undan fazlasının hiç sigara içmediğini ve bunların çoğunun kadın olduğunu biliyoruz.’

Etki etmeye devam ettiği sürece alınabilen osimertinib için uygun olanlar arasında, daha önce ameliyat gibi tedavi görmüş, hastalığın herhangi bir aşamasındaki EGFR hastaları yer alıyor.