GAZZE’DE HASTANELER ATEŞ HATTINDA

0

GAZZE’DE HASTANELER ATEŞ HATTINDA

Gazze Şeridi’ndeki kara çatışmalarının son odak noktası El Şifa Hastanesi oldu. Gazze’de kuzeyden güneye göçte günlük geçişler onbinlere yaklaşıyor. Paris’te toplanan uluslararası yardım konferansından henüz elle tutulur bir sonuç çıkmadı.

El Şifa Hastanesi’nin 7 Kasım’da havadan çekilmiş görüntüsü

Gazze Şeridi’nde İsrail Ordusu bölgede ele geçirdiği yerlere iliştirilmiş gazetecileri götürmeye başladı. İsrail askerleriyle Hamas savaşçıları arasındaki çarpışmaların El Şifa Hastanesi’nin 600 metre yakınına kadar geldiği bildiriliyor. Bir hastane görevlisi, çatışmaların seslerini bütün açıklığıyla duyduklarını, İsrail savaş uçaklarının hastane yakınlarını bombalamaya devam ettiğini söyledi. 

İsrail, Gazze Şeridi’nin en büyük sağlık kuruluşu olan El Şifa Hastanesi’nin altında Hamas’ın komuta merkezinin yer aldığını öne sürüyor. Hastane görevlileri ve Hamas bu iddiayı reddediyor.

El Şifa Hastanesi ayrıca 14,000 Filistinli tarafından barınak olarak kullanılıyor.

Yaklaşık 2 buçuk milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde nüfusun %70’i evini terk etmiş durumda.

GÜNEY GAZZE’YE GÖÇ

Gazze’de kuzeyden güneye göç edenlerin sayısı da katlanarak artıyor. 7 Kasım günü 5 bin kişinin geçiş yaptığı saptanmıştı. Bu sayı ertesi gün, 8 Kasım’da 15 bine çıktı. İsrail, Gazze Şeridi’ni kuzey-güney ekseninde boydan boya kat eden Selahattin Caddesi üzerindeki geçişler için yolu açık tutma süresini 5 saate çıkardı. Geçişi yapan Filistinliler nereye hangi koşullara göç ettiklerini bilmediklerini, yolda yerde yatan cesetlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Filistinliler bu göçü yürüyerek veya at ya da eşekle çekilen araçlarla yapmak zorunda. 

GAZZE’YE YARDIM KONFERANSINDA DİKKAT ÇEKEN ÖNERİ

Gazze’de kara çatışmaları ve Filistinliler için insani kriz sürerken Fransa’nın başkenti Paris’te uluslararası insani yardım konferansı toplandı. Toplantıya 80 ülke ve uluslararası kuruluş katılıyor. Toplantıda insani yardım ve yaralı tahliyesi için deniz koridoru önerisi dikkat çekti. Ayrıca yüzer hastaneler konusu da ele alındı. Uzmanlar, Gazze’nin limanı olmadığına dikkat çekerek, söz konusu deniz koridoru için Gazze sahilindeki uygun bir yere yünzer marina yapmak gerekeceğini belirttiler.

Konferansta Gazzelilere işe yarar yardım için 1,2 milyar dolar gerektiği bildirildi.