Cinsel organı görünen heykel için gerekli tedbir(!) alındı, kutuya kapatıldı

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe ve Karahantepe’de yürütülen kazı çalışmalarında insan ve hayvan heykelleri bulunduğu geçen eylül ayında duyurulmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre tarih öncesine ışık tutan, dünya ölçeğinde çok önemli keşiflerin yapıldığı Taş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak insan ve hayvan heykellerine ulaşılmıştı.

Cinsel organı görünen heykeli kutuyla kapattılar

Karahantepe’deki kazı çalışmalarında gerçekçi yüz ifadesi ile ön plana çıkan 2,3 metre yüksekliğindeki heykel zemine sabitlenmiş olarak bulunmuştu. Ölü bir insanı çağrıştıran kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin öne çıktığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu alanda duvara yerleştirilmiş 1 akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklara da ulaşılmıştı.

Kazı çalışmalarının sona ermesinin ardından 2,3 metre yüksekliğindeki insan heykelinin dikdörtgen bir kutu ile kapatılması sosyal medyada tartışmaya neden oldu.

Birçok kullanıcı, heykelin cinsel organının gözükmemesi için kutu ile kaplandığını iddia etti.

Sadece heykelin kutuyla kapatılıp yanındaki eser ile ilgi her hangi bir önlem alınmaması söylentileri güçlendirdi.

Kazı alanında görevli arkeologlar ise heykelin kötü hava koşullarından korunması için bu yöntemin tercih edildiğini söyledi.