BIDEN’IN GAZZE’YE İLİŞKİN TAVRI KRİTİK EYALETİN DEMOKRATLARINI KORKUTUYOR

0

BIDEN’IN GAZZE’YE İLİŞKİN TAVRI KRİTİK EYALETİN DEMOKRATLARINI KORKUTUYOR

ABD’nin başkanlık seçimlerindeki kritik eyaleti Michigan’da demokratlar, Başkan Joe Biden’in İsrail’i “pervasızca” desteklemesinden endişeliler. Eyaletin önde gelen Demokratlarına göre, Biden söz konusu tavrını sürdürürse 2024’te yapılacak seçimlerde yenilgiye uğrayabilir.

Michigan eyaleti, ABD başkanlık seçimlerinde “Mavi Duvar” olarak adlandırılan eyaletlerin en önemli bölümü olarak nitelendiriliyor. Mavi duvar başta müslüman seçmenlerin önemli bir ağırlığa sahip olduğu Michigan olmak üzere Wisconsin ve Pennsylvania’dan oluşuyor. Nitekim 2020 seçimlerinde Biden bu eyaletlerden aldığı oylarla Trump’ı yenmişti. Michigan’da 2020 seçimlerinde Joe Biden Trump’a karşı %64’e %35 üstünlük sağlamıştı.

KORKULAR BEYAZ SARAY’A İLETİLDİ

Eyaletteki başta arap kökenliler olmak üzere müslüman seçmenlerin tepkisini alan Demokrat siyasetçiler durumu Beyaz Saray’a ilettiklerini belirtiyorlar. Eyalet temsilciler meclisinin demokrat liderlerinden Abraham Aiyash, başkana yönelik eleştirisini yüksek sesle dile getirenlerden. Beyaz Saray’a ilettiklerini şöyle özetliyor: “Gazze’yle ilgili olarak insani yaklaşım sergilemenin çok önemli olacağını söyledik. Eğer göz önünde bulundurmuyorlarsa bunun seçimlerde yansımaları olacağını kabul etmeleri lazım.”

İKİ ÖNEMLİ GELİŞME

Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden, Minneapolis’te konuşma yaptığı sırada protestocu bir dinleyicinin sorusu üzerine Gazze’de Hamas’ın elindeki rehinelerin bırakılması için çatışmalara ara verilmesi gerektiğini söylemişti.

Bu arada Birleşik Devletler Dışişleri Bakanı Antony Blinken da temaslar yapmak üzere 3 Kasım Cuma günü İsrail ve Ürdün’e gidecek.