Devir değişti! Patronu etkilemek için; kendinizi överken iş arkadaşınızı da övün!

0

Devir değişti! Patronu etkilemek için; kendinizi överken iş arkadaşınızı da övün!

Zorlu iş dünyasında hepimizin ara sıra biraz kendini tanıtması gerekiyor. Ancak başarılarımızı duyururken sevimsiz görünmemek de oldukça önemli. Burada zorlu bir denge bulunuyor. Yeni yapılan bir çalışma ile bu dengeyi kurmanın sırrı bulundu: Kendi başarınıza ışık tutarken aynı zamanda iş arkadaşlarınızın başarılarını da vurgulayın.

Araştırmacılar, bu ‘ikili övgü’ taktiğinin, bir yandan ‘sıcaklık’ yayarken bir yandan da yetkin olarak algılanmamızı sağlamanın mükemmel bir yolu olduğunu söylüyor:

“Eş zamanlı olarak başkalarını teşvik ederek (onların başarılarını ve niteliklerini tanımlayarak) ve kendi başarılarınız ile niteliklerinizi tanımlayarak hem sıcaklık hem de yeterlilik yansıtabileceğinizi ortaya koymaktayız.”

Vanderbilt Üniversitesi, George Mason Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden ekipler, ikili övgüyü dalkavukluktan ayırmakta. Zira ikili övgü bir kişinin diğer çalışma arkadaşlarını etrafta kimse yokken dahi takdir etmesini gerektiriyor.  Örneğin bir iş arkadaşınızı onun olmadığı bir toplantıda dahi takdir etmeniz sizin için de oldukça faydalı olacaktır.

‘İkili övgünün amacı…’

Çalışmanın baş yazarlarından Vanderbilt Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Eric VanEpps, “İkili övgüde amaç doğrudan iltifat alan kişiyle ilişkileri geliştirmek değil, daha ziyade diğer kişiyi önemsediğinizi üçüncü bir tarafa göstererek kendi sıcaklığınızı (samimiyetinizi) ve yetkinliğinizi göstermektir” şeklinde konuşuyor.

Ancak Dr. VanEpps, çoğu insanın iş görüşmesi gibi durumlarda buna başvurmadığının da altını çiziyor.

Pilot bir çalışmada, işe alım yöneticilerine anket yapılırken; yanıt verenlerin yüzde 69.1’inin yalnızca kendini övdüğünü, yalnızca yüzde 12.6’lık bir kesimin ikili övgüye başvurduğu tespit edildi. Dr. VanEpps bu durum üzerine, “İnsanlar şu anda ya başkaları hakkında olumlu konuşmayı düşünmüyor ya da kıyaslandığında daha kötü görüneceklerinden endişe ediyorlar” şeklinde konuşuyor ve devam ediyor:

“Ancak, kendi yetenekleriniz ve başarılarınız için övgü talep etmenin yanı sıra, meslektaşlarınıza iltifat etmenin -bu, ikili övgünün ‘ikili’ kısmıdır- özellikle iyi bir şey olduğunu defalarca kez gözlemledik.”

Araştırma nasıl yapıldı? 

Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan çalışma için araştırmacılar, 1488 katılımcının yer aldığı yedi deney gerçekleştirdi. Peki makaleye sonuç oluşturan çalışmalar nasıl gerçekleştirildi? Bir örnek üzerinden ilerleyelim:

Deneylerden birinde 200 işe alım yöneticisinden ortak bir projeyi tamamlamış ve kendilerini değerlendiren iki meslektaş hakkında değerlendirmeler yapmaları istendi.

İkili övgüye başvuran çalışan şu ifadeleri kullanıyordu:

“Bu proje ekip çalışmamız sayesinde başarılı oldu. Tüm mali analiz, teknik süreçler ve arka plan tasarımıyla ben ilgilendim. Alex, müşteri iletişimlerimizi yürütme şekliyle beni gerçekten etkiledi. İkimiz de en iyi yaptığımız işin sorumluluğunu üstlendik ve bu harika bir sonuca yol açtı.”

Kendini övmeyi tercih eden çalışan ise şöyle aktarıyordu:

“Bu proje etkili teknik detaylar nedeniyle başarılı oldu. Becerilerim bu projeye mükemmel bir şekilde uyuyordu, bu yüzden tüm mali analiz, teknik süreçler ve arka plan tasarımıyla ben ilgilendim. En iyi yaptığım işin sorumluluğunu üstlendim ve bu harika bir sonuca yol açtı.”

Yöneticiler iki adayı yetkinlik açısından hemen hemen aynı değerlendirdi ancak ikili övgüye başvuran aday, kendini övmeyi tercih eden adayın aldığı 4.14 puana kıyasla, yedi puanlık bir ölçekte ortalama 5.65 puan ile samimiyet açısından oldukça yüksek bir puan elde etti. Yetkinlikte de durum aynıydı. İşe alım yöneticileri ikili övgüye başvuran adaya ortalama 5.83 puan verirken, kendini öven çalışan 4.67 puan alabildi.

Araştırma ekibi; önceki çalışmalarda insanların kendilerini tanıtma konusunda çok fazla davranışta bulunduğunu ve bunun bir boyutta başarılı bir izlenim verdiğini ancak bir süredir bu davranışların insanların onlar hakkındaki düşüncelerine de zarar verdiğini keşfettiklerini öne sürerek “kendini övme ikilemi” adını verdikleri bir terim ortaya atmakta. Sonuç ise “ikili övgü” denen yaklaşımın bu ikilimi çözdüğünü ortaya koyuyor.

Kaynak: Daily Mail /Mashable Türkiye