BM GENEL KURULU’NDA OLAĞANÜSTÜ GAZZE OTURUMU

0

BM GENEL KURULU’NDA OLAĞANÜSTÜ GAZZE OTURUMU

Birleşmiş Milletler’in Genel Kurulu’nda 26 Ekim günü başlayan Gazze’yle ilgili olağanüstü oturumda Filistin temsilcisi “bombardımanı durdurun hayat kurtarın” çağrısı yaptı. Buna karşılık İsrail temsilcisi, “Hamas yok edilinceye kadar durmayacağız.” İfadesini kullandı.

BM Genel Kurulu’ndaki Gazze toplantısı 27 Ekim Cuma günü de devam edecek. Teşkilata üye Arap ülkeleri, Genel Kurul’a bir ateş-kes karar tasarısı sunmaya hazırlanıyor. Toplantıda Arap ülkelerinin ateş-kes karar tasarısı genelde destek görüyor.  Ancak İsrail, bu girişime çok sert tepki ortaya koyuyor. İsrail’in BM nezdindeki daimi temsilcisi, “Bir ateş-kes Hamas’ın toparlanmasına imkan verecek.” diye konuştu. BM üyelerinin ciddi katılım sergilediği Genel Kurul’da konuşma sırası bekleyen 100 temsilci var. Karar tasarısının konuşmaların ardından oylanması bekleniyor.

Filistin’in BM temsilcisi Riyad Mansour

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan çıkan karar tasarılarının bağlayıcılığı bulunmuyor ancak dünyanın görüşünü yansıtması açısından önemli görülüyor. BM’nin yapılanmasına göre, her ne kadar özellikle Filistin sorunu konusunda pek uyulmuyorsa da bağlayıcı kararlara BM Güvenlik Konseyi yetkili. BM Güvenlik Konseyi’nde 7 Ekim’den bu yana 4 kez ateş kes kararı girişimi olmuş ve hepsi reddedilmişti.