Ofis çalışanlarına İyi haber: Günde 22 dakika tempolu yürüyüş uzun süre oturmaktan kaynaklanan ölüm riskini dengeliyor.

0

Ofis çalışanlarına İyi haber: Günde 22 dakika tempolu yürüyüş uzun süre oturmaktan kaynaklanan ölüm riskini dengeliyor.

Günde sadece 22 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme veya koşma, çok fazla oturmaktan kaynaklanan ölüm riskini ortadan kaldırabilir.

Batı ülkelerinde yetişkinler çoğu ofiste olmak üzere günde ortalama 9- 10 saatini oturarak geçiriyor.

Ofis çalışanları için kaçınılması zor olan bu hareketsiz yaşam tarzı, erken ölüm olasılığını artırarak obezite ve yüksek tansiyondan diyabet ve kalp hastalığına kadar birçok sağlık sorunu riskini artırıyor .

Ancak bir araştırma, günde 22 dakikadan fazla orta şiddette ve yoğun egzersiz yapmanın, çok fazla oturmaktan kaynaklanan erken ölüm riskini ‘ortadan kaldırdığını’ öne sürüyor.

Araştırmacılar, Norveç, İsveç ve ABD’deki büyük sağlık araştırmalarından 50 yaş ve üzeri yaklaşık 12.000 kişiyi inceledi ve onlara fiziksel aktivitelerini değerlendirmeleri için fitness takipçileri verildi.

Ortalama beş yıl boyunca takip edildiler ve bu süre zarfında 805 kişi öldü.

Hareketsiz insanlardaki ölüm oranları, daha az hareketsiz olanlarla karşılaştırıldığında ve farklı miktarlarda egzersiz yapanlar arasında ilginç bulgular ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, günde 12 saatten fazla hareketsiz kalmanın, günde sekiz saat hareketsiz kalmaya kıyasla yüzde 38 daha yüksek erken ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu buldu.

Ancak bu durum yalnızca günde 22 dakikadan daha az orta ila şiddetli fiziksel aktivite yapanlar için geçerli.