GAZZE’DE DURUM: BOMBA ÇOK, HAYATİ MALZEME YOK

0

GAZZE’DE DURUM: BOMBA ÇOK, HAYATİ MALZEME YOK

İsrail, 25 Ekim Salı gününün ilk saatlerinden itibaren Gazze’yi bombalamaya devam etti. Bölgedeki gazeteciler, foto muhabirler enkaz alında can veren çocuk, kadın ve sivillerin görüntülerini servis ediyorlar. Gazze’deki Hamas hükümeti gece 80 kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Hamas’a göre 7 Ekim’den bu yana Gazze’de ölü sayısı 5,800’e yükseldi.

Bu arada, Birleşmiş Milletler’de Genel Sekreter Guiterres’in sözleri İsrail’in tepkisine yol açtı.

HASTANELER BİR BİR KAPANIYOR

İsrail’in Gazze’yi tam abluka altında tutması sonucu en büyük sıkıntı sağlık hizmetlerinde yaşanıyor. Bölgedeki gazetecilerin bildirdiklerine göre, Gazze’deki hastanelerin 3’te 1’i, birincil sağlık kliniklerininse 3’te 2’si kapanmış durumda.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, takviye yapılmazsa Gazze’de faaliyette olan hastanelerin elektriğini sağlayan jeneratörlerin yakıtlarının bu gece biteceğini duyurdular.

Gazze’de hastanelerde sadece cok kritik vakalara bakılabiliyor. Ameliyatlar acilen hayat kurtarma söz konusuysa yapılıyor.

İsrail, Gazze’ye akaryakıt transferini durdurmuştu. İsrail Hamas’ın yüzbinlerce litre akaryakıt stokladığını iddia ediyor.

İHTİYAÇ 100 GİDEN 8

Gazze’ye çok az da olsa yine yardım ulaştırıldı. Refah sınır kapısından insani yardım malzemesiyle dolu 8 kamyon 24 Ekim gecesi Gazze’ye giriş yaptı. Bölgedeki gözlemcilere göre Gazze’ye günde 100 kamyon insani yardım malzemesi gerekiyor.

Birleşmiş Milletler’in Gazze’deki barınma merkezleri de ayrı insani kriz mekanları… Teşkilatın okullar, sağlık merkezleri ve çadır kentlerden oluşan barınma tesisleri kapasitelerinin 4 katı insana hizmet vermeye çalışıyor.

GUTERRES “HAMAS DURUP DURURKEN SALDIRMADI” DEYİNCE

Gazze’de insani kriz giderek derinleşirken Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde de BM yönetimiyle İsrail arasında kriz çıktı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının durup dururken olmadığını belirtti ve İsrail’in 56 yıldır genişleyen işgaline değindi. Bu sözler üzerine İsrail misyonu çok sert tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Guterres’in ofisi Genel Sekreter’in konuşmasında yer alan başka bölümlerden şu cümleleri paylaştı : “Filistin halkının şikâyetleri Hamas’ın korkunç saldırılarını haklı gösteremez” ve “korkunç saldırılar Filistin halkının kolektif olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez”

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen BM Genel Sekreter’ninin sözlerine karşılık “Hangi dünyada yaşıyorsun?” diye sordu ve Guterres ile yapacağı görüşmeyi iptal etti. İsrail’in BM Daime Temsilcisi Gilad Elan ise Guterres’in “BM teşkilatına liderlik etmeyez uygun biri olmadığını” öne sürdü.

O arada BM’nin insani yardımlardan sorumlu genel sekreter yardımcısı Martin Griffiths’in İsrail’den vize talebinin reddedileceğini duyurdu. Bu, BM yetkilisinin gerektiğinde Gazze’ye gidemeyeceği anlamına geliyor.